За родители

Начало | За родители | Как да познаем, че детето ни е пристрастено към електронните устройства?

Как да познаем, че детето ни е пристрастено към електронните устройства?

Аз детето | 2018-01-09

Как да познаем, че детето ни е пристрастено към електронните устройства?

Това е позната гледка в много семейства – малко дете стои наведено над екран с часове, пишейки си с приятели или играе на игри в дигиталния свят. Това води до естествения за много родители въпрос след колко време стоенето пред екрана става нездравословно. Според скорошно проучване обаче това не е правилният въпрос. Според заключенията от него не времето, а начинът, по който децата използват електронните устройства, показва дали при тях съществува емоционален или социален проблем, свързан с пристрастяване, пише научното издание „Сайънс дейли“, цитирано от БГНЕС.

„Обикновено изследователите и лекарите определят или отчитат времето, прекарано пред екрана, като съществено важно за установяването на това какво е нормално или не, здравословно или не“, посочва водещият автор Сара Домоф от Центъра за човешки растеж и развитие към Университета в Мичиган. По думите ѝ актуалното проучване е показало, че значение имат не само часовете пред екрана. Това, което е от значение, е дали употребата на електронни устройства предизвиква проблеми в други области на живота или е станала всепоглъщащо занимание.

Съществуват много изследвания за отражението на електронните устройства върху възрастни, но според Домоф това е първото, което се занимава с пристрастяването при деца на възраст между 4 и 11 години. Основните предупредителни знаци, за които родителите и възпитателите трябва да гледат, съветват авторите, е дали времето пред екрана пречи на ежедневните занимания на детето, води до конфликт с детето или в семейството, или е единственото занимание, което носи радост. По думите на Домоф децата, които използват електронни устройства и медии по нездравословен начин, имат проблеми с установяването на връзки, с поведението, както и други емоционални симптоми.

Вижте още:
Повече от 90% от българските деца ползват интернет всеки ден
Детето в дигиталния свят: педиатрите съветват



Коментари
1 коментар

Галена Георгиева, 10 г.,

Публикувано на 04.02.2018

Аз съм дете и го прочетох пречи ли?

От редакцията: Разбира се, че не. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град