спорт

Начало | спорт | Как да изберем най-подходящия велосипед?

Как да изберем най-подходящия велосипед?

Аз детето | 2016-02-16

Как да изберем най-подходящия велосипед?

Карането на велосипед е страхотно занимание и всеки знае, че веднъж започнал ли си, никога не можеш да се откажеш от него, колкото и да порастваш. Карането на колело е полезно, приятно и много забавно занимание. Хората, чието хоби е карането на велосипед или още по-интересното планинско каране, често казват, че изборът на подходящо колело е като избора на най-добър приятел – трябва да се решава мъдро, за да бъдат изпълнени дните ви с радост. Малко хора знаят това, но всъщност велосипедите имат няколко различни характеристики и ако изберете този, който съответства на вас, ще имате гарантирано безкрайно удоволствие.

Първото, което трябва да направите преди да си купите велосипед по какъвто и да било повод, е да си изясните това как и къде смятате да го карате. Повечето хора първоначално си купуват колело, което е с двойна употреба, такова, което може да се кара и по път и през пресечен терен. Когато ви завладее треската обаче, значи е настъпило време да инвестирате във велосипед, който е специално предназначен да се кара в планината.

Макар че има много марки и цветове колела, хората ги делят на пет основни вида:

  • пътни велосипеди
  • планински велосипеди
  • BMX велосипеди
  • градски велосипеди
  • хибридни велосипеди

Първите са предназначени за каране по павирани улици и за развиване на голяма скорост. Имат тесни гуми, лека конструкция и позволяват максимално да се наведете над кормилото, за да развиете още по-голяма скорост. Този тип колела са най-подходящи за дълги разстояния и високи скорости.

Планинските велосипеди са най-популярните през последните 20 години и се продават най-много. Те са с широки гуми, голяма рамка и протектори. Както се досещате, предвидени са да се справят с трудните и неравни пътища в планините или пък просто с хълма в близкия парк. Този тип велосипеди обаче са по-бавни, но и по-издръжливи, а също предлагат по-комфортна позиция за каране.

BMX-совете приличат на мини планински велосипеди и сигурно се досещате, че са предназначени най-вече за тези, които обичат да карат по рампи и да правят разни трикчета. Точно затова и бяха станали толкова популярни преди около 10 години. Малкият им размер ги прави лесни за управление и изглеждат много хубаво.

Хибридните колела са взели най-доброто от трите изброени вида, така че са и най-подходящите за начинаещи велосипедисти. Предлагат скорост, издръжливост и комфорт и са най-подходящите за каране в града или парка.

Може би си мислите, че има логика последните – градски велосипеди – да са най-подходящите, но те всъщност просто предлагат по-красив външен вид, но и са по-трудни за управление. Те имат широки гуми, широка седалка и кормило, което изглежда много далеч от нея. То е направено просто да изглежда красиво, но в действителност единственото, което можете да направите с него е леко кръгче за фукане, твърдят специалистите.

Запомнете най-важното нещо – освен познаването на видовете велосипеди, е това да изберете подходящия размер за вас. Както при дрехи и обувки, така и при велосипедите има точен размер, който трябва да отговаря на вашата височина. Голяма грешка е да закупите велосипед само защото е евтин, независимо, че размерът не е за вас, както и един велосипед за цялото семейство. Най-добрият начин да се консултирате за правилния размер на велосипеда е да посетите най-близкия до вас магазин за велосипеди. Там ще ви посъветват най-добре. Ние можем само да ви дадем примерни размери, а именно: XS размерът е подходящ за всички, които са високи до 160 см, S размер е подходящ за височина 160-170 см, M размер е подходящ за височина до 165-174, L размер е подходящ до 182-184 см, XL подходящ над 184 см, XXL над 192 см.

Това е основното, а сега можете да проверите дали вашият велосипед наистина е точният за вас. :-)

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Лесни практически съвети за начинаещи велосипедисти
5 добри съвета как да не пострадаш докато караш колело



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град