приказки от деца

Начало | приказки от деца | Как беше спасена Коледа

Как беше спасена Коледа

Ивайло Карапейков | 2014-12-26

Мили деца, това съм аз, Дядо Коледа, и сега ще ви разкажа как беше спасена Коледа и защо някои деца не получиха своите подаръци.
Снежанка помагаше на моите джуджета за подаръците. Блясъчко направи седемдесет и две дървени камиончета и 34 плетени кукли. Мързелан, по-голямото джудже, помагаше на седемте малки джуджета да направят жълто-кафява шейна с въжета…. Всичките 1001 джуджета правеха нещо, занимаваха се с приготовленията по дългия път, само Хитрушко се правеше на болен и лежеше. Главното джудже ми помагаше при изготвянето на списъка с послушните деца. Като наблюдавах през цялата година всички деца и видях, че в Америка имаше 1 866 200 послушни и 13 непослушни деца. В Русия 1 337 006 бяха послушни и 11 бяха много непослушни деца, а в България, любимата ми държава, имаше 10 006 послушни деца и 7 непослушни. След като нахранихме Рудолф и елените, Баба Коледа бръкна в торбата си и извади 30 кг късмет. Поръси ме с него и ме изпрати на дълъг път.

Снегът валеше ситно. Аз обикалях от град на град, от село на село и оставях подаръци за децата. Когато се връщах, минах покрай къщата на братята Лизми. Карл Лизми и Верали Лизми бяха двама непослушни братя. Карл беше на 11-годишна възраст, а брат му Верали на 9 и половина години. Ах, тези палави деца!... Те често биеха деца, по-малки от тях, лъжеха и се държаха грубо с останалите, дори и с родителите си. Веднъж Карл и Верали унизиха едно момиче в училище. После му се смяха така, че…… Докато се бях разсеял, шейната се откачила от въжетата на елените и паднах в снега. Добре, че не беше високо и не се нараних. Бях за кратко в несвяст. Когато се събудих, около мен се бяха събрали снежни човеци, зайци, птички, елени и сърни. Те ми помогнаха да се изправя. Еленът си отвори устата и издаде някакъв звук. След малко и останалите елени дойдоха. Всички бяха изплашени, но след това се почувстваха по-добре, защото всичко беше наред. След това продължихме своята важна работа. Имаше още деца без подаръци.

След дълъг нощен път, се прибрахме у дома, в Лапландия, с празен чувал, а Баба Коледа щастлива и доволна от свършената работа ме целуна. Така Коледата бе спасена от елена, сърните, снежните човеци, птичките и зайците. А всички послушни деца получиха любимите си и очаквани подаръци. А през следващата година ще наблюдавам братята Лизми и останалите непослушни деца, защото съм сигурен, че те ще се променят и ще станат по-добри. А на следващата Коледа ще ги зарадвам с желания подарък.

Коледа е вълшебен празник, в който всички трябва да бъдат щастливи и доволни, защото на Коледа се случват чудеса….



Коментари
1 коментар

Христина Каменова, 49 г.,

Публикувано на 26.12.2014

Много е оригинално. Браво на детето!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град