Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как автоматичните врати знаят кога да се отворят?

Как автоматичните врати знаят кога да се отворят?

Аз детето | 2017-11-07

Как автоматичните врати знаят кога да се отворят?

Ето ви и вас... готови сте да напуснете супермаркета. Ръцете ви са пълни с покупки или пък с торби с покупки. Ябълки, банани, соленки, някои и друг зеленчук, месо и какви ли не други вкусни работи. Може да сте взели и батерии за дистанционното и онзи препарат, който майка ви всеки път забравя. Но вие сте напазарували всичко необходимо и гордо се отправяте към вратата, за да излезете. Изведнъж се сещате, как по-точно ще я отворите, когато ръцете ви са пълни. Докато вървите и се чудите какво точно да направите, дали да не помолите някой да я отвори вместо вас, вратата прави нещо като „уошппп“ и се отваря сама, почти като магия! Какво става тук? Дали има нещо свръхестествено в работата? Има ли призрак, който стои близо до вратата и я отваря за хората, които напускат супермаркета? Не! Това си е просто чиста наука и технология.

Вярно е. Тези врати – известни като автоматични врати – се отварят и затварят с помощта на проста технология, а не магия, но ако искате да се преструвате, че са вълшебни няма да кажем на никого. Но тези от вас, които обичат да знаят как точно работят нещата могат да продължат да четат. Автоматичните врати работят с помощта на сензори. Сензорите правят точно това, което си мислите: те усещат нещата. Има много различни видове сензори, които могат да усетят различни видове неща, като звук, светлина, тегло и движение. Например, някои автоматични врати работят, когато се задействат от сензори, които усещат тежестта. Тези сензори за тегло могат да бъдат прикрити в гумено килимче пред вратата. Когато стъпвате върху него, сензорите изпращат сигнал към автоматичните врати и им казват да се отворят. Точно затова ако някога видите куче в близкия магазин, не се учудвайте, вратите са усетили теглото му и са се отворили. Други автоматични врати работят с оптични или сензори за движение. Тези сензори могат да бъдат монтирани отгоре или отстрани на рамката на автоматичните врати. При такъв случай кучетата например не могат да влязат, защото сензорите няма как „да ги видят“ след като са твърде ниски. Това е така, защото тези оптични сензори отварят вратата едва след като усетят движение наблизо.

Автоматичните врати имат много полезни цели, поради което можете да ги намерите на много различни места. От супермаркети до летища и много видове големи сгради в които автоматичните врати улесняват хората да влизат и излизат. Те са особено полезни за хора с увреждания. Подобно на въртящите се врати, автоматичните врати също спомагат за пестене на енергия, тъй като ограничават времето, през което вратите са отворени само за онези секунди, в които хората влизат или излизат от сградата. И ако някога сте пазарували и ръцете ви са пълни с торбички, вие знаете колко удобни са автоматичните врати!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град