новини детски

Начало | новини детски | Известни са наградените от конкурса „Изгони скуката от училище”

Известни са наградените от конкурса „Изгони скуката от училище”

Аз детето | 2011-02-02

Вече са известни имената на победителите в конкурса за есе "Изгони скуката от училище", които ще получат еднократна стипендия от 1000 лв.
Журито, съставено от представители на неправителствените организации, партньори на програмата – Български дарителски форум, фондация „Пайдея”, Национална мрежа за децата и Асоциация „Родители”, на медиите – Дарик радио и БНТ, както и на Пощенска банка оцени близо 2000 ученика, изпратили своите есета с предложения за реформи в средното образование.

Отличени са средношколци от 26 града в страната. Сред победителите най-много са учениците от София с 8 спечелили есета, Пловдив, Русе и Ямбол с по 4 и Видин и Казанлък с по 3 отличени предложения. Наградени има и от Белово, Карнобат, Исперих, Попово, Разград, Силистра, Харманли, Смолян и други градове. Най-оспорвана беше класацията в 9-ти, 11-ти и 12-ти клас.

Стипендиите ще бъдат връчени на учениците на специална церемония, организирана през февруари. Отличените есета ще бъдат събрани в специална книга и предоставени на Министерството на образованието младежта и науката.

Работите бяха оценявани анонимно от журито като най-важните критерии бяха наличието на добра структура и аргументация, ясно описани проблем и решение, приложимост и оригиналност на идеята. Внимание бе обърнато също и на правописа на средношколците.

„Идеите се повтарят, сякаш са преписвани. Това на пръв поглед шокира, но всъщност е съвсем закономерно – идеите за промяна са така еднакви, както еднакви са и проблемите, които мъчат децата. И ако някой действително се интересува от тези проблеми, то те са описани с кристална яснота и единомислие”, коментира своето впечатление от есетата журналистката Пролет Велкова.

„Може би пътят към изгонването на скуката от училище е да въвлечем децата, да очакваме от тях да дават идеи, които заедно с тях да реализираме или дори да ги оставим те да ги реализират с мъничко помощ от наша страна. Така определено няма да им е скучно”, сподели Михаил Стефанов от Национална мрежа на децата.

Имената на наградените, както и как могат да получат своите стипендии, можете да видите на адрес www.silenstart.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град