покани

Начало | покани | Изненади и креативни забавления на One Design Week Kids в Пловдив

Изненади и креативни забавления на One Design Week Kids в Пловдив

Аз детето | 2015-06-12

Изненади и креативни забавления на One Design Week Kids в Пловдив

От щастието да направиш свое зайче от текстил, през предизвикателството да нарисуваш чувство или да създадеш от нищо нещо до удоволствието да конструираш робот от кашони или да поиграеш в „Кътчето на децата на фермера“, и дори да изработиш модел на компютърна мишка... Тези и още много изненади очакват деца от всички възрасти по време на международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week 2015. Детските събития през тази година са подбрани от творческия екип на фестивала Адриана Андреева и Бояна Гяурова. Те са напълно безплатни и са подходящи за деца от четиригодишна до тийнейджърска възраст.

One Design Week се провежда от 19 до 28 юни в гр. Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, както и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Творчески работилници, интерактивни експозиции, филмови прожекции и още много изненади ще развият както въображението, така и уменията на децата, които се включат в One Design Week Kids. Те ще могат да открият и развият дизайнера в себе си по време на работилниците на фестивала, който обещава да превърне края на месец юни в 10-дневен празник за всички малчугани. През тази година събитията от детската програма ще се провеждат в две основни локации – Градска художествена галерия – Експозиция „Енчо Пиронков“ (Пловдив, ул. „Васил Кънчев“ 1) и на открито на ул. „Златарска“ в Капана.

Сред акцентите в програмата на седмото издание на фестивала е „Книжни илюстрации“ – международна изложба, посветена на илюстрации от детски книги, създадени през последните години от български и чужди автори. В експозицията могат да се видят изображения, публикувани в книги на българските издателства „Жанет 45“, „Точица“, „Рибка и Лодка“, а сред авторите са утвърдени и млади български художници.

Малчуганите ще разберат „Как Сърдел направи ремонт“, гледайки този кратък анимационен филм, създаден по оригиналния разказ на Георги Мерджанов, в който е използвана нестандартна смесена техника – шити изрезки от плат и анимация.

Една от най-вълнуващите инсталации на One Design Week Kids е интерактивната стая „Кътчето на децата на фермера“. Кътчето е създадено, като са използвани древни занаяти от само два основни материала – дърво и вълна.

В „Слънчева ми е системата“ Росица Ралева, един от най-талантливите и изявени български илюстратори в момента, ще помогне на децата участници да нарисуват своята собствена слънчева система, като се поставят в нейния център.

„Нарисувай ми чувство“ с Ася Колева, илюстратор и графичен дизайнер, децата ще научат колко е важно да изразяват емоциите си и ще се забавляват с тяхното илюстриране. На фокус е лицето и създаването на рисунки с неговите различни изражения: тъжно, весело, ядосано, влюбено...

„Акробати“ – работилница за илюстрации с Деница Бояджиева и студио за графичен дизайн „Пункт“ ще предизвика децата да сглобят, оцветят и раздвижат свой цирков герой. Работилницата представя един позабравен, но добре известен механизъм за правене на кукли.

„Всеки човек е артист“ е казал Йозеф Бойс. В тази вродена творческа дарба вярват безусловно Destructive Creation и канят малки и големи да се включат в изграждането на голямо чудато същество от кашони в двора на галерия „Енчо Пиронков“.

Работилницата „От нищо нещо“ с Ники Колиър в компанията на Inerioro Design Studio ще ангажира участниците с трансформирането на нещо ненужно в произведение на изкуството. В употреба ще влязат намерени обекти като стар чорап или изхвърлена тениска, за да се покрият с чиста вълна, докато се превърнат в красива творба.

За втора поредна година в програмата на фестивала се включва „Ръкоделница“. Те представят поредица от работилници, които насърчават творчеството, ръчната изработка и фантазията. Изборът е голям – децата могат да си направят собствено чудовище, модел за компютърна мишка или текстилен плик за писмо, подходящ за портмоне или калъф за различни скъпоценности. Произведенията на децата могат да се видят в специално създадената за фестивала експозиция, която се обогатява с обектите на децата след приключването на всяка работилница.

В своята работилница GG sisters ще използват брошури от хипермаркети, стари документи, за да ги преобразят в красиви и полезни предмети за декорация на дома и работното място. Участниците в работилницата ще се научат сами да подготвят хартията и да създадат свой собствен предмет чрез техниката на плетене с хартия.

За последния ден на фестивала е подготвена и кинопрограма – „Чудни кратки филми“. Малки и големи с интерес към съвременната българска анимация са поканени да видят селекцията на режисьорите Радостина Нейкова и София Илиева.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град