История

Начало | История | Из живота на самураите, истинските самураи!

Из живота на самураите, истинските самураи!

Аз детето | 2019-05-09

Из живота на самураите, истинските самураи!

Представете си, че сега сте в Япония. Какво ще направите? Най-вероятно ще се разходите и стига да не се загубите сред светлите улици и многото хора, няма как да не хапнете суши и да поседнете под вишневите дръвчета. А какво ще правите след това? Можете да отидете до Токио например! Ако посетите Токио, не забравяйте да отидете до Имперския дворец. Там можете да вървите по истински мост, за да пресечете истински ров (точно като по филмите) и да видите красивите градини на замъка. Точно там ще видите и статуя на свиреп воин. Воинът е Кусуноки Масашиге, древен самурай. Може би преди сте чували думата „самурай“. Това означава „придружител“, но е и името на група японски воини. Самураите са съществували още през 10-ти век. В началото са били просто охрана, която да защитава Япония от нашествие. Богатите хора в Япония са наемали самураи и като тяхна частна охрана. Още по-богатите пък направо си наемали цяла частна армия. Накрая обаче през 12 век самураите се разбунтували от тежките условия и малкото пари, които получавали и след кратка война поели управлението на страната. Така те владеели Япония в продължение на няколкостотин години.

Днес образът на самурая е изключително популярен в световен мащаб, за което спомагат и многото романи, филми и други произведения на изкуството, спомогнали за популяризирането на героичния образ на самураите. Но какво наистина знаем за самураите? Всички знаем, че са били умели с мечовете, нали? Засега добре. Има обаче и някои неверни митове, които и до днес битуват относно тези легендарни японски воини.

Самураите са били лоялни?

Не съвсем! Макар да са наистина безстрашни войни и да са много силни, те всъщност са били лоялни само към парите. Като наемници те са защитавали този, който им предложи повече. Дори и да е по средата на битка, ако някой им предложи повече пари те са били склонни да сменят страната, която защитават. Точно така – самураите невинаги са били онези умели с мечовете, лоялни и морални воини, за които си ги представяме. Моралът им е зависел силно от това колко им е платено и от кого. Модерният имидж на самураите започва да се появява едва през 12-и век.

Само мъже самураи?

Когато повечето хора си представят самураите, те си представят мъже. Това обаче е далеч от истината. Сред самураите е имало и сериозен брой жени, като един от техните класове се е наричал Onna-Bugesha. И не си мислете, че жените-самураи не са влизали наравно с мъжете в битка. Легендарна е историята за Tomoe Gozen – съпруга на реномирания самурай Minamoto Yoshinaka, която по време на войната Генпей (1180-1185 г.) е успяла да победи най-силния воин на противника. Друга впечатляваща история е тази на Nakano Takeko, която повежда собствен легион от жени-воини по време на Битката за Аизу през 1868 година.

Самураите са били много специални и малко на брой воини?

Съвсем не. Те далеч не са били този малък и ограничен брой елитни воини, каквито представи имаме за тях. Представете си 1000 от тези воини, тичащи към вас с извадени мечове. Страшно, нали? Сега си представете 2 милиона! Точно така – по време на пика на тяхното царуване, на островите е имало около 2 милиона самураи. Това е било близо десет процента от населението на Япония – един своеобразен социален клас, който единствен е имал правото да притежава свободно оръжие.

Искате ли да бъдете самурай? За съжаление, тези воини не съществуват днес. Правителството на самураите приключило през 1868 г. След това воините станали учители и съветници. Точно тогава те били измислили и започнали да практикуват „бушидо“, кодекс на честта. Според бушидо самураите ценят справедливост, смелост и лоялност. Кодексът също изисква от воините да бъдат честни и милосърдни към другите.

Прочетете за истинския живот и на други легендарни воини:
Животът на един рицар: нещата, които не знаем
Шест впечатляващи факта за викингите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град