зоокът

Начало | зоокът | Из света на котките: защо краставиците са толкова страшни

Из света на котките: защо краставиците са толкова страшни

Аз детето | 2017-12-04

Из света на котките: защо краставиците са толкова страшни

Какво бихте направили ако установите, че в супата ви има чесън или пък във вкусното пиле с картофи има броколи, или пък върху пицата има чушки... А може би върху принцесите с кайма незнайно как е попаднал и грах. По всяка вероятност ще кажете, че това няма да го ядете или пък просто ще махнете тези зеленчуци и подправки, които не харесвате. Едно обаче е сигурно: няма да подскочите от масата, да изкрещите „Помощ“ или „Мяууууу“ и да побегнете ужасени, нали? Бихте го направили само ако сте котка и само ако видите краставица. Всеки от нас е виждал клиповете с котки, които се ужасяват от поставени до тях краставици щом ги зърнат. На някои от нас им става адски смешно, а други си мислят как може да си вземеш такъв пухкавелник и да го тормозиш така. Днес обаче ни интересува друг въпрос, защо мъркащите ни приятели се ужасяват от краставиците при това дори и без да се налага да ги ядат, за разлика от чушките в сандвича, които мама така упорито ви слага.

Видеоклиповете за котки и краставици буквално превзеха интернет и станаха наистина популярни само за няколко часа. Ако случайно не сте виждали такъв, не сте изпуснали чак толкова. Всички те са свързани с поставянето на краставица зад котката, която не подозира нищо, защото яде или се мие. След като се обърне и види краставицата, котката или скача във въздуха и бяга ужасена или пък гледа краставицата сякаш се страхува и си мисли, че зеленчукът ей сега ще я нападне. Естествено има и такива, които не показват никакъв страх, но това се случва много рядко. Направо вижте за какво говорим!

От много време се чудим защо е така. Дали това не е вродено поведение, предавано от поколение на поколение в резултат на древна праисторическа котка, която е била нападната от гигантска краставица. Едва ли? Или пък котките не обичат да ядат краставици чак толкова много, че да не могат да ги гледат. Те не знаят ли, че краставиците са наистина вкусни, а пък могат да станат и на кисели краставички за една перфектна пица? Тези въпроси могат и да ви се струват странни, но смятайте колко популярно е станало това щом е стигнало дори и до учените. А знаете, щом те са го изучили, няма как да не го споделим с вас.

Все още не е доказано нищо, но има няколко теории за тези преувеличени реакции спрямо зеления зеленчук. Някои смятат, че котките мислят краставиците за змии. Заблудата за потенциално опасен хищник със сигурност би обяснила силната им негативна реакция. Други обаче смятат, че котките просто изпитват страх от непознатото, което предизвиква и такава реакция. Учените подкрепящи тази теория смятат, че краставиците нямат нищо общо и че котката би се страхувала и от ананас, гъби или пък играчка, която не е виждала преди и която изведнъж се озове зад нея без животинчето да разбере. Това е!

Въпреки всичко горещо ви съветваме да не опитвате това с вашия любимец, колкото и смешно да изглежда, защото такъв огромен стрес може да навреди изключително много на животното. Убедени сме, че не бихте искали това да се случи!

Имаме и още много любопитни котешки въпроси:
Защо котките имат мустаци?
Как да се сприятелим с новата си котка?
Канадски сфинкс – котка от друга планета?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град