интересно

Начало | интересно | Историята на Пипи Дългото чорапче

Историята на Пипи Дългото чорапче

Аз детето | 2013-06-28

Историята на Пипи Дългото чорапче

Пипи е една от най-обичаните детски героини вече десетилетия наред. Но знаете ли всъщност каква е историята й и как шведската писателка Астрид Линдгрен решава да напише историята на това щуро, забавно, умно, но и някак тъжно момиченце?
Ето каква е предисторията на появата на Пипи.

Един ден дъщерята на Астрид Линдгрен Карин била болна. „Мамо, моля те разкажи ми приказка за Пипи Дългото чорапче!“ – проплакало детето. И като всяка майка, която е готова на всичко, за да облекчи по някакъв начин страданията на рожбата си, Астрид започва да си съчинява история за момиченце със странно име, което измислила дъщеря й. Тогава и двете не подозирали, че това ще се превърне в една от най-известните книги за децата.
„Карин даде необикновено име на героинята, затова тя трябваше да бъде забележително момиче", казва писателката. И тъй като историите за чудноватото девойче станали любими на малката Карин, а също и на нейните приятели, в продължение на години госпожа Линдгрен измисляла нови и нови истории.
Ръкописът се появил на бял сват едва през март 1944 г. Астрид паднала и навехнала глезена си. За да минава по-бързо времето, докато стояла обездвижена заради крака си, писателката решила да „постави историите на Пипи на хартия“. Книжката щяла да бъде подарък за 10-тия рожден ден на Карин през май.

Източниците на вдъхновение за историите на Пипи били безброй. Рижавата коса, прическата и луничките били събирателен образ на приятелите от училище на Карин. Вероятно Астрид е била вдъхновена и от едно малко момичето, което наело вила едно лято в Фърусанд, където писателката и семейство й имали лятната къща.

Авторът Ленарт Хелзинг казвал за това забележително младо момиче, живеещо в къщата, наречена „Недовършената вила“: „Тя има символична торба пълна със златни парички! Авантюристка с много лунички и един кон, вързан на верандата. Съседите минаваха оттам и се чудеха. Една от тях беше Астрид Линдгрен, която няколко години по-късно започна да пише книга за едно момиче, което имаше лунички, кон и много златни монети“, – разказва Хелзинг.

Много от привидно измислените елементи в книгата са съвсем истински. Ето например Лимонаденото дърво в градината на вила Вилекула с този кух ствол, където Пипи, Томи и Аника си правят лимонада – е един от най-древните брястове в Наш. Вярвате или не – дървото още е там.

А ако искате да разберете още интересни неща за Пипи Дългото чорапче, помнете, че  тя се установи в работилничка „Сръчковци“ в Сити Център София, където всяка неделя ще забавлява децата от всички възрасти абсолютно безплатно.
Часът на белите, щуреенето, танците, рисуването и всякакви други активности започва точно в 11 на 30 юни.



Коментари
1 коментар

Selin , 8 г.,

Публикувано на 25.02.2022

mnogo e hubava

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град