интересно

Начало | интересно | Интересни въпроси за седмокласници и любопитковци (и за изненадване на родители)

Интересни въпроси за седмокласници и любопитковци (и за изненадване на родители)

Аз детето | 2017-08-11

Интересни въпроси за седмокласници и любопитковци (и за изненадване на родители)

Знаете ли таблицата за умножение? А знаете ли, че листата на растенията са зелени заради вещество наречено хлорофил? Сега сигурно ще си помислите „И това ли са въпросите, елементарни са“. Не бързайте, не са! Сега само загряваме. Убедени сме, че отговорите на тези въпроси ги знаят и вашите родители. Но имаме още няколко, които със сигурност много ще ги учудят! На вас пък ще ви е любопитно да разберете отговорите, ако вече не ги знаете, а веднъж като ги кажете на родителите си те ще се учудят колко сте умни. Ние пък ще сме доволни, че сме научили и вас и тях на нещо ново и интересно. Така че всички ще са доволни ако прочетете този текст! Затова четете!

Съществуват ли черни пантери?

Сигурно всеки от нас без да се замисли ще каже „Да! Разбира се! Що за въпрос!“ само че нещата не стоят точно така. Черната пантера нито е точно черна, нито е точно пантера. Това всъщност е име, с което се наричат представителите на няколко вида големи котки, представляващи особен генетичен вариант с типична форма на меланизъм. Черната пантера не е самостоятелен вид котка. В зависимост от географското положение с определението черна пантера се наричат големите котки като ягуари, леопарди, тигри и пуми.

На колко е равно -2 на степен 0?

Не бързайте да вадите калкулаторите. Въпросът е много, много лесен и дори няма нужда да пресмятате нещо. Всяко едно число, освен 0, на степен 0 е равно на едно.

На коя страна принадлежи Гренландия?

Нали знаете, че някои острови на нашата планета са собственост на една или повече държави. Така например Антарктида не е на никой конкретно. Е с Гренландия също е така. Тя е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Тя представлява арктическа островна държава и е част от континента Северна Америка както в географски, така и в етнически смисъл. Все пак в политически и исторически план Гренландия е много по-тясно свързана с Европа и по-специално с Исландия, Дания и Норвегия. Страната е едновременно най-голямата зависима територия и най-големият остров в света. С население от 55 847 души (януари 2016) тя е една от най-рядко населените страни в света.

Кой е изобретил телефона?

Сигурни сме, че всички веднага ще кажете Александър Бел, ама не е точно така. В действителност името на човека е Антонио Меучи. Бел просто го е подобрил и е бил достатъчно умен да го регистрира като свой патент.

Знаете ли кой е най-големият хищник?

Веднага ви казваме, че не е лъвът! Кашалотът е! Попитахме кой е най-големият, но не сме уточнявали дали става въпрос за водата или земята. На долната си челюст кашалотът, който се храни с главоноги и риба, има 57 конични зъба. Отделният зъб може да достигне до 25 см дължина и около 9 см в диаметър. Горната челюст на кашалота е лишена от зъби. Носният му отвор е в лявата страна на главата, затова фонтанът е силно наклонен наляво и напред. Кашалотът е по-дребен от синия кит. Женските са по-дребни. Максималната им дължина е около 15 м. Тялото на кашалота е повече или по-малко еднообразно оцветено – от сиво-кафяво до черно, като коремната страна е по-светла. Понякога се срещат и бели кашалоти – албиноси. Те имат сивкавобяла гръбна и млечнобяла коремна страна.

Коя вода замръзва по-бързо: горещата или студената?

Донякъде е логично да е студената, нали и сме сигурни, че сте казали точно това. Родителите ви също ще го кажат, но не е вярно. Горещата вода замръзва по-бързо от студената. Факт. Феномен, известен от столетия, наблюдаван от Аристотел, Бейкън и Декарт.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град