новини детски

Начало | новини детски | Интересни сандъчета с детски книги отново пътешестват из страната

Интересни сандъчета с детски книги отново пътешестват из страната

Аз детето | 2016-11-25

Интересни сандъчета с детски книги отново пътешестват из страната

Близо 50 сандъчета пътешественици, пълни със съвременни детски книги, отново тръгнаха на път из цялата страна. „Пътуващите сандъчета“ е партньорски проект на Българската библиотечно-информационна асоциация и фондация „Детски книги“, чиято идея е модерни детски книги да пътуват из библиотеките и училищата в страната, да остават на разположение на читателите за период от 2 месеца, а след това да продължават към нови читатели в следващото населено място.

„Проектът се радва на голяма популярност сред библиотекарите и учителите от страната. Към момента имаме получени двойно повече заявки за пътуващи сандъчета от броя на наличните.“, разказва Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Поради големия интерес към инициативата, фондацията подготви и пет допълнителни сандъчета с книги, включени в кампанията за насърчаване на четенето “Читателска щафета 5: Патилански приключения“. Освен книги, те съдържат и комплект с идеи и помощни материали за учителите и библиотекарите с цел по-атрактивно представяне на книгите пред децата и привличането им към четенето. Този начин на подготовка на сандъчета, а именно превръщането им в сандъчета с идея, ще бъде приложен към проекта през следващата година.

„Интересът на учителите и библиотекарите от страната към книгите-пътешественици ни навежда на мисълта, че са необходими все по-нестандартни начини за насърчаване на четенето сред децата, за да се провокира желанието им за четене. От друга страна можем да заключим и че новите книги, с които са пълни сандъчетата, липсват в българските библиотеки – тема, по която всички трябва да работим усилено, ако искаме да отглеждаме четящи деца.“, допълва Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Някои от сандъчетата вече пристигнаха в новите си „домове“, където децата ще могат да ги заемат до средата на януари 2017 година.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град