зоокът

Начало | зоокът | Интересни факти за полярната мечка

Интересни факти за полярната мечка

Благовеста Тодорова | 2015-06-28

Интересни факти за полярната мечка

Повечето момичета на моите години предпочитат котенца, кученца, хамстери или просто няколко златни рибки в аквариум, но колкото и странно да звучи, моето любимо животно е бялата или полярна мечка. Честно да ви кажа обичам да научавам нови и нови неща за нея, като например, че тя е едно от първите животни като цяло на планетата ни и обитава Северния полюс, но също и замръзналите брегове на Сибир, Норвегия, Гренландия, Канада и САЩ. Новите изследвания твърдят, че съществуването на бялата мечка датира отпреди повече от 600 000 години. Също така те са и най-големите хищници в света.

Козината и всъщност не е бяла, а прозрачна, всъщност илюзията за това се дължи на отражението на слънчевата светлина. Кожата и действително е черна и има способността да долавя лесно малкото слънчеви лъчи и да събира топлина за по-студените дни, също притежава дебел подкожен слой мазнина от 5 до 10 сантиметра, който я пази от свирепите условия на въздуха и ледените води. Те са способни да пренастройват метаболизма си, което им позволява да издържат с дни без да се хранят.

Тези невероятни животни имат способността да преплуват стотици мили в търсене на храна или по-добър подслон със скоростта от около 10 км. в час. Тези мечки имат много развито обоняние, което им позволява да усетят миризма на мърша от повече от 30 км. Теглото на една женска достига до 700 кг, а това на един мъжки индивид до 900 кг. Продължителността на живота на една свободна мечка е около 40 години като това ги прави едни от най-дълголетните животни.

Полярната мечка има много по-голям шанс за цветно виждане в сравнение с този на останалите хищници. Въпреки че е обект на ловуване, при ескимоските народи, като инуитите например, бялата мечка е почитана и уважавана като разумно същество и е считана за свещена.

В резултат на глобалното затопляне, в последните десетилетия, ледът необратимо се топи, което поставя под сериозна заплаха живота на полярните мечки. Полярната мечка е изчезващ вид, поставен под закрила. Някой от вас може би знаят, че по някои места тя вече е изчезнал вид. Какво мислите вие? Дали ние – хората сме причината за изчезването на мечките и останалите полярни животни? Оставям този въпрос за размисъл на вас.

Вижте още:
Дете вижда мечка в гората
Екипажът на военен хеликоптер спаси бедстващо бяло мече
Приказка за мечето



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град