История

Начало | История | Интересната история на един от най-великите художници за всички времена

Интересната история на един от най-великите художници за всички времена

Аз детето | 2019-08-29

Интересната история на един от най-великите художници за всички времена

Каква кариера искате да имате един ден? Искате ли да сте готвач? Какво ще кажете за поет? Някои хора мечтаят да бъдат предприемачи. За мнозина изборът на кариера е толкова лесен, колкото намирането на техните интереси или таланти. Други смятат, че кариерата е призвание. Призванието е силен порив към определен начин на живот. Например някои медицински сестри смятат, че имат призванието да помагат на хората. Много религиозни лидери гледат на кариерата си като на призвание. Често писателите и художниците вярват, че имат призвание да творят и да правят света по-красив. Винсент ван Гог вярвал, че изкуството е неговото призвание. Роден в Холандия през 1853 г., Ван Гог обаче няма да стане художник чак до 27-годишна възраст. Дотогава той работи като учител. Ван Гог дори станал проповедник за кратко. Най-накрая Ван Гог започва да рисува през 1880 г.

Коя е най-красивата картина, която някога си виждал? Дали е на известна личност? Известна сграда? Хубаво място? Голяма част от произведенията на изкуството се фокусират върху бляскави теми. Като художник Ван Гог се стреми да рисува ежедневието. Рисува много бедни хора. Той се съсредоточил и върху провинцията. Ван Гог прави и много автопортрети. Смята се, че именно той е основателят на стил наречен постимпресионизъм. Нали знаете как всеки художник рисува в определен стил. Ван Гог обаче направо си създава свой, заедно с колегата си Пол Сезан те са най-известните представители! Постимпресионизмът Това е артдвижение, характеризиращо се с чисти цветове и ясни рисунки.

Всъщност дотук самият живот на художника звучи доста бляскаво, но не се заблуждавайте, по-тежък е бил отколкото изглежда. Ван Гог е имал недиагностицирано психично заболяване. Днес експертите смятат, че това може да е било шизофрения или маниакална депресия. Какъвто и да е случаят, това навредило на способността му да общува с другите. След като живее и работи известно време с художника Пол Гоген, Ван Гог има психически срив. Точно по това време мнозина смятат, че Ван Гог е отрязал собственото си ухо. Освен това красивите рисунки на художника изобщо не са го направили известен или богат, докато е бил жив. Той е създал над 1100 рисунки и 900 портрета. И представете си приживе е успял да продаде само един от тях. Въпреки това той видял изкуството като свое призвание и продължил да рисува и рисува. През по-голямата част от живота си Ван Гог е живял близо до брат си Тео. Двамата били близки и именно Тео го е подкрепял и е купил тази рисунка.

В крайна сметка се оказва, че художникът бил прав и това наистина било неговото призвание. Днес картините на Ван Гог са едни от най-известните в света. Някои от най-популярните му творби включват „Звездната нощ“, „Спалнята“ и „Ириси“. Много от автопортретите му също са добре познати. Един от най-популярните е „Автопортрет с превързано ухо“. След смъртта си Ван Гог става известен като един от най-великите художници в света. Днес работата му се продава за милиони. Но историята му ни показва и нещо много важно – парите и славата не са единствените признаци за успех.

Ако изобразителното изкуство ви е интересно, прочетете също:
Картини за милиони! Защо картините на известните художници са толкова скъпи?
Поантилизъм или как да нарисуваш шедьовър с цветни точки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град