новини детски

Начало | новини детски | Инициативата „Забавното лятно четене“ 2011 започна

Инициативата „Забавното лятно четене“ 2011 започна

Аз детето | 2011-06-07

Инициативата „Забавното лятно четене“ 2011 започна

Детският портал Az-deteto.bg и Столична библиотека започнаха инициативата „Забавното лятно четене“ за насърчаване на детското четене. Кампанията е с национално покритие, ще протече по време на лятната ваканция на учениците и ще има реално измерими резултати.

Поставихме си за цел приключението с книга в ръка да е толкова забавно, колкото са игрите навън и пред компютъра. Подготвили сме онлайн читателски дневник. Там за улеснение на учениците от 1 до 7 клас е въведена задължителната литература, която сте получили от учителите си.

Присъстващите деца и учители заедно с обичаните актьори от сериала „Стъклен дом“ Георги Кадурин и Радина Кърджилова разказаха за любимите си детски книжки.
„Любимата ми детска книжка, която не прочетох като дете, е „Малкият принц“ каза Г. Кадурин.
„Четете книги, защото те дават въображение“, посъветва децата Радина Кърджилова. Нейната любима детска книжка е „Емил от Льонеберя“. Децата демонстрираха попълването на онлайн читателския дневник на „Забавното лятно четене“.

Със своя личен пример се надяваме да стимулират децата да четат и посланиците на четенето за София – Марин Бодаков, Юлия Спиридонова-Юлка, Михаил Белчев, Калин Каменов – зам. Председател на ДАЗД.
„Само чрез внимателното четене на книжки можем да бъдем по-щастливи и по-силни“ – каза на децата Марин Бодаков.

Поетът и директор на Столична библиотека Михаил Белчев беше категоричен: „Библиотеката никога няма да бъде забравена, както и неповторимото усещане да държиш книга в ръка.“
Заместник председателят на ДАЗД Калин Каменов посъветва децата да четат, но и да си оставят време да играят и лудуват на воля. “Съжалявам, че не съм на ваше място“, завърши г-н Каменов.

За да има повече книги за четене е необходимо да дарим детски книги в библиотеките. Всеки може да дари детска книжка в Детския отдел на Столична библиотека или на Az-deteto.bg. Събраните книги ще се разпределят на детските отдели на библиотеките в цялата страна. Първи в инициативата се включиха издателствата партньори на „Забавното лятно четене“ Кръгозор и Ентусиаст.

Кампанията ще протече през месеците на лятната ваканция на учениците (15 юни – 15 септември 2011 г.) и ще обхване цялата страна. Чрез онлайн читателския дневник в края на ваканцията ще могат да се определят най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за лято 2011.

Партньори на инициативата:
Детските отдели на библиотеките в страната.
Издателства: Ентусиаст, Кръгозор, Сиела, Колибри, Фют, Емас, Агенция Ню импрес
Ривайв вижън, Метрореклама, Столичен куклен театър, Рекламна Агенция Милена, AzCheta.com

Вижте още:
Рисунка към книга от лятното четене



Коментари
1 коментар

Ди , 7 г.,

Публикувано на 08.06.2011

Много хубава идея. Само че аз се опитах да се регистрирам за читателския дневник, но няма избор на завършен 1 клас. Чета откакто бях на 5. Чета Страната на Сънищата на Юлка, Хари Потър, Пърси Джаксън и още много поредици, а не мога да попълня точната информация :( мога да напиша 2 клас, но няма да е вярно, нали?

От редакцията: Ще го добавим. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град