новини детски

Начало | новини детски | И осемте ни състезатели по лингвистика се завърнаха с отличия, България се нарежда в топ 3 по брой медали

И осемте ни състезатели по лингвистика се завърнаха с отличия, България се нарежда в топ 3 по брой медали

Аз детето | 2017-08-08

И осемте ни състезатели по лингвистика се завърнаха с отличия, България се нарежда в топ 3 по брой медали

Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота завоюваха нашите представители на XV-ата Международна олимпиада по лингвистика. Българският олимпийски отбор по лингвистика се завърнаха в събота с общо 8 отличия от най-голямото състезание в дисциплината в световен мащаб за представители в гимназиална възраст. В състезанието, което се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, участваха 160 състезателя от 27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас:

Отбор 1:

  • Асел Исмолдаева, 11 кл., МГ Варна – сребърен медал
  • Здравко Иванов, 10 кл., СМГ – златен медал
  • Тина Владимирова, 12 кл., СМГ – бронзов медал
  • Валентин Димов, 12 кл., 91 НЕГ София – златен медал

Отбор 2:

  • Виктор Балтин, 9 кл., ППМГ Бургас – почетна грамота
  • Мартин Николов, 10 кл., ПЧМГ София – бронзов медал
  • Емил Инджев, 11 кл., ПМГ Русе – бронзов медал
  • Елена Кескинова, 9 кл., СМГ – златен медал

От 2010 г. насам подготовката и участието на България в Международната олимпиада по лингвистика се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Тази година спонсори на националния отбор по лингвистика бяха и Chaosgoup, Ontotext, Walltopia, ScaleFocus и Astral Holidays.

За Елена, Емил, Виктор и Мартин това е първа Международна олимпиада. Виктор Балтин е най-младият участник, който има завоювано първо място на Руската традиционна олимпиада по лингвистика тази година. Здравко Иванов се завърна с първо място от РТО тази година, а Тина Владимирова е участникът с най-голям стаж на международни олимпиади. Тя се състезава от 2014 г., а през 2017 г. отново печели първо място на Руската традиционна олимпиада.

Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Веселин Златилов и Любомир Златков. Александър Велинов е ръководител на отбора ни от 2003 г. насам. Той е преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г. и председател на секция „Математика и лингвистика“ към Съюза на математиците в България от 2008 г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г. Веселин Златилов е преподавател в ПЧМГ и СМГ в София. Любомир Златков работи в ИМИ-БАН, секция „Математическа лингвистика“. Участие в подготовката на отборите взе и д-р Росица Декова, ПУ „Паисий Хилендарски“.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада по лингвистика е инициирана от България и е проведена в Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес, а българин е и в топ 5 от ранглистата на МОЛ от началото досега. В класацията участват общо 10 български представители, а в отборното класиране за всички времена страната ни има 3 отбора, като начело е тимът от 2004 г. с два златни и два сребърни медала.

Към 2017 г. участниците са донесли на страната ни общо 57 медала – 15 златни, 17 сребърни и 25 бронзови.

Тези заслуги поставят България в топ три на световната ранглиста по общ брой медали.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град