Vip интервю

Начало | Vip интервю | Христо Бохотски, награденият в конкурса на "Забавното четене" разказва какво е космически интернет и защо е важно да се четат книги

Христо Бохотски, награденият в конкурса на "Забавното четене" разказва какво е космически интернет и защо е важно да се четат книги

Аз детето | 2016-09-15

Христо Бохотски, награденият в конкурса на "Забавното четене" разказва какво е космически интернет и защо е важно да се четат книги

Запознайте се с Христо Бохотски. Той е един от наградените в конкурса за творческо писане на „Забавното четене“ и беше така добър да сподели с нас и да разкаже някои интересни неща за четенето на книги, както и да отговори на нашето любопитство за това какво е космически интернет!

Би ли се представил накратко на нашите читатели?

Казвам се Христо Бохотски и съм на 10 години. Живея в град София. Зодия овен съм. Сега ще бъда в четвърти клас. Уча в 145 ОУ „Симеон Радев“ и имам най-страхотните учители – г-жа Ирина Папазова (класен ръководител) и г-жа Ваня (учителката ми по немски език). Имам и много приятели.

Колко книги прочете това лято и коя от прочетените ти хареса най-много?

Това лято прочетох 13 книги и попълних внимателно своя читателски дневник. Прочетох и две малки книжки на немски език. Моят дневник е на хартия и госпожата ни го изисква попълнен в началото на учебната година. Книгите, които ми харесаха най-много са „Ян Бибиян“ и „Ян Бибиян на Луната“ от Елин Пелин. В тях се разказва за живота на едно пакостливо момче, което няма желание да учи и да работи. Животът му се променя след появата на новия му приятел – дяволчето Фют. Ян Бибиян се превръща в добър, честен, работлив и умен човек, който обича и помага на хората. Той дори създава и космическа ракета.

А коя е любимата ти книга и защо?

Любимата ми книга е „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд. В нея се разказва за забавните приключения на три малки човечета.

Какво те вдъхнови да продължиш точно историята на „Малкия принц“?

Харесвам историята за Малкия принц. Тази книжка съм я чел два пъти – миналата и тази година. Винаги обаче ми е било тъжно в края на книгата, когато малкият принц се връща сам на своята планета, без приятели. Този конкурс ми даде възможност не просто да променя, а да продължа историята за невероятното космическо момче. Много ми се иска това да е истина!

В приказката, с която и спечели нашия конкурс, разказваш, че с малкия принц си говорите всяка вечер, защото той има космически интернет. Това много ни впечатли, затова би ли могъл да ни разкажеш повече за това какво представлява този космически интернет?

Космическият интернет е създаден от звезда с име WI-FI, която се намира между Земята и Астероид В612. Тя изпраща енергийни сигнали между тях и така осъществява връзката.

Ще се похвалиш ли в училище с наградата си?

Разбира се! Много съм горд с наградата си за творческо писане, която получих. Ще разкажа за нея на госпожите и съучениците си. Ще покажа и снимки.

Ако можеше да се срещнеш и с друг приказен герой, кой ще е той?

Преди известно време мама ми прочете част от „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов. Това е книжка, която още не съм прочел цялата, но героят ми се видя много забавен и бих искал да го срещна. Мама ми каза, че ще имам тази възможност, но аз не я разбрах съвсем. Бих искал да се запозная и с Пипи, Томи и Аника, както и с Ян Бибиян, а също така и с Карлсон и Маугли. Много бих искал да имам домашен любимец като господин Нилсон – палавата маймунка на Пипи.

Трябва ли според теб хората да четат повече книги и защо?

Всъщност, като се замисля, повечето неща, които съм научил в живота си, са от книгите, от учителите и от мама и тате. Трябва да се четат много книги, защото така опознаваме света около нас, а и защото е забавно и приятно.

Има ли заглавия или автори, които според теб биха били подходящи да се изучават в училище, но не са включени в учебниците?

Може би някои нови книги и автори, които са близки до съвременните деца. Аз бих предложил книгата на един много популярен български влогър – Емил Конрад, който разказва по един много забавен начин за нещата, които му се случват в реалния живот. А книжката му се казва: „Нещата, на които не ни учат в училище“.

Какво най-много обичаш да правиш в свободното си време?

Обожавам да играя на компютър! Съвсем наскоро си купих първия лаптоп (със собствени пари от касичката ми, които съм събирал доста дълго време). Обичам да чета книги, разбира се. Освен това карам с удоволствие велосипед. С мама и тате си правим много велопоходи в различни градове в страната. Обичам да играя футбол, да карам картинг, а сега мечтая да се запиша в клуб по стрелба с въздушна пушка.

Кой е любимият ти предмет в училище и защо?

Харесвам всички предмети в училище, но предпочитам българския и математиката. Те са ми любими, защото ни дават основните знания, които ще ни трябват в бъдеще.

Би ли пожелал нещо на нашите приятели от Az-deteto.bg?

Пожелавам им здраве и все така да продължават да четат книги, да играят, да се смеят, да се срещат с приятели и да имат много интересни моменти в училище. И да не забравя – да участват в конкурсите на Az-deteto.bg, защото победата в тях и наградите доставят голямо удоволствие. А дори и да не спечелят – никога да не се предават и да продължават да опитват!

Снимка: Христо Бохотски

Произведението на Христо, с което той си спечели наградата можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град