интересно

Начало | интересно | Хитринки, които ще ви помогнат да зареждате смартфона си по-рядко

Хитринки, които ще ви помогнат да зареждате смартфона си по-рядко

Аз детето | 2017-12-12

Хитринки, които ще ви помогнат да зареждате смартфона си по-рядко

Днес е почти невъзможно да си представим живота си без смартфон в джоба или раницата. Той е средство за връзка с родители и приятели, средство за четене на интересни факти, за книги, филми, музика, игри, сърфиране в интернет, че дори и търсене на информация за училище. Всичко това е събрано в една-единствена джаджа, която използваме твърде често и по много. Затова изобщо не е чудно, че тя се изтощава така бързо и често е необходимо да я зареждаме дори всеки ден. От друга страна това е малко досадно и съкращава живота на батерията значително. Поради тази причина събрахме за вас няколко хитринки, които ще помогнат на батерията да издържи по-дълго и в същото време няма да ви пречат да правите всички онези неща със смартфона си!

Не слагайте ярки тапети

Проверявате колко е часа и дали ще закъснеете за училище, четете получените съобщения или изпращате такива, говорите... Всичко това налага екранът на смартфона да е активен и да свети. Всички обичаме шарените и ярки картинки за тапет. Да, обаче, те „изяждат“ доста заряд от батерията. Ето защо е по-добре да използвате черно-бели картинки. Изпробвано е от нас, че ако направите това екранът хаби 50 процента по-малко от батерията. Да не говорим, че черно-белите тапети също могат да бъдат много красиви.

Не дръжте телефона постоянно в ръце

Когато не ползвате телефона за нищо или дори когато слушате музика е хубаво да не го държите в ръце. Ако искате да сменяте песните използвайте копченцето върху слушалката. Повечето имат такива и всъщност е по-удобно. Може да звучи необичайно, но загряването на батерията отнема от енергията ѝ, а сами се досещате, че ръцете ви могат да бъдат доста топли.

Изключете функцията за автоматично завъртане на екрана

Включвайте я само при необходимост, макар че честно казано ние не сме имали такава досега. Ако е необходимо например да снимаме нещо накриво, просто завъртаме телефона, по-удобно е и по-бързо. Да не говорим, че тази функция се контролира от нещо наречено акселерометър – специален датчик, който консумира голямо количество електроенергия.

Изключвайте работещите фонови приложения

Игрите, Youtube, разни плейъри и подобни приложения са често използвани от хората. След това обаче ние не ги затваряме, а просто ги скриваме от погледа си. Те обаче продължават да работят и да отнемат от батерията. Затова не забравяйте от време на време да ги затваряте изцяло. Обикновено се вижда кои програми не са затворени с натискането на голямото копче на смартфона. Ако при вас това не става, просто го рестартирайте – пак е полезно и работи.

Не включвайте максималната яркост на екрана

Докато сте в стаята, намалете яркостта на екрана с поне 30-40%. Обикновено това фоново осветление е достатъчно, за да видите нормално цялата информация на дисплея. По този начин ще намалите енергийните разходи на батерията. Навън също не поставяйте яркостта на максимум. По-добре използвайте специалната функция, която смартфоните имат за яркост на открито. Тя ще ви позволи да виждате екрана дори на слънце. Яркостта е наистина важна, защото всъщност тя е тази, която „яде“ най-голямото количество енергия от батерията.

Не включвайте GPS, Bluetooth и Wi-Fi, когато не са необходими

GPS, Bluetooth и Wi-Fi са вторите приложения след яркостта, които изтощават батерията наистина бързо. Затова, когато не използвате тези функции, просто ги деактивирайте!

Прочетете още няколко интересни и полезни неща за смартфоните:
Зареждаме ли правилно телефона си – митове и истини
Край на кабелите и зареждането: изобретиха смартфон, който ще работи без батерия
Как се правят смартфоните?
5 съвета как да снимате със смартфона като професионалисти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град