Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Главоболието – откъде идва то и защо се случва?

Главоболието – откъде идва то и защо се случва?

Аз детето | 2016-05-06

Главоболието – откъде идва то и защо се случва?

Някога били ли сте под стрес? Може би дори не сте го осъзнавали, но всеки човек, независимо дали е голям или малък, изпитва стрес понякога. Разбира се, за големите стресът е съвсем различно нещо от този за децата, както и проблемите, които го предизвикват. Но само си представете – имате много важно контролно на другия ден и вечер преди лягане се сещате, че не сте учили достатъчно, защото сте били залисани с други по-важни дейности. Не се притеснявайте, признайте го, на всеки се е случвало. Или пък поне веднъж не сте били сигурни, че знаете каквото трябва и сте продължавали да учите и учите, и учите. Тези дълги дни и нощи, в които сте опитвали да натъпчете колкото се може повече информация в мозъка си определено понякога си взимат своето накрая. Всъщност, сигурно сте усещали, че напрягате мозъка си до такава степен, в която той не може да възприеме нищо повече и все едно е станал голям и тежък и тогава се случва неизбежното – започва да ви боли главата.

Напрегната болка в основата на черепа... пулсираща болка около слепоочията... Да не би главата ви да експлодира от толкова знания. Не! Вие просто усещате това, пред което рано или късно всеки човек се изправя – нарича се главоболие.

Въпреки че чувството е такова, все едно че ви боли самият мозък, трябва да знаете, че не е така. Мозъкът като цяло не може да изпитва болка и да ви я причинява. Главоболието всъщност идва от мускулите, кръвоносните съдове и нервите, намиращи се в главата и шията. Когато пълните главата си с информация и съответно мозъкът ви кара нервите да работят по-бързо, за да я запомнят, те се напрягат и изпращат сигнал до мозъка със съобщения: „Стига толкова, не можем повече!“. Този сигнал ние наричаме главоболие.

Най-често срещаният тип главоболие всъщност си е точно това – напрежение. То се получава, когато мускулите на главата и врата работят твърде много и се свиват прекалено често. Болката обикновено минава просто след малка почивка. Но някои хора изпитват и друг вид болка в главата, известна като мигрена. Мигрената е особено тежко главоболие, което е много неприятно и се надяваме никога да не се сблъскате с него. Главоболието може да бъде причинено не само от учене, а и от много други неща, дори от настинка или грип. Например: може да изпитате главоболие при недостатъчно сън, лошо хранене, прекомерно излагане на слънчева светлина, дълго пътуване, твърде много седене пред телевизора или компютъра, дори и силна миризма. Но при всички случай, нервите в главата се напрягат, защото се опитват да помогнат с нещо и затова изпитваме болка в главата. Главоболието е много неприятно, защото в допълнение на болката можете да се чувствате разсеяни, уморени и раздразнителни. Понякога дори най-простите задачи стават невъзможни за изпълнение.

Така че това, което трябва да направите когато имате главоболие е първо да кажете на възрастен! След това да поспите и да си починете малко, дори не е нужно да лягате за второто. Просто отидете на тихо място, затворете очите си няколко минути и болката ще изчезне. А ако искате да помогнете на нервите си и те да са добрички и работливи, без да се оплакват, спете достатъчно, яжте плодове и зеленчуци, играйте по-често навън на свеж въздух и не оставяйте ученето за последния момент.

Вижте още:
Нашият невероятен мозък
Защо се прозяваме?
14 интересни факта за човешкото тяло
Какво е сетивна система и къде се намира тя?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град