новини детски

Начало | новини детски | Гласуването за наградите за най-добра книга „Бисерче вълшебно“ 2016 започна

Гласуването за наградите за най-добра книга „Бисерче вълшебно“ 2016 започна

Аз детето | 2016-02-09

Гласуването за наградите за най-добра книга „Бисерче вълшебно“ 2016 започна

С рекордните 120 номинирани книжни заглавия започва четвъртото издание на националната награда за детски книги „Бисерче вълшебно“. Както всяка година досега, българските деца ще могат да гласуват и да изберат своята любима книга до 17-ти април, съобщават организаторите на конкурса фондация „Детски книги“. Проектът, чийто патрон е президентът Росен Плевнелиев, цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите. Организатор на наградата е фондация „Детски книги“ и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене „Аз чета“. Проектът е подкрепен и от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Впечатляващ е броят на номинираните заглавия – 117 в трите възрастови категории през 2016 г. По условие книгите са издадени през предходната календарна година и не присъстват в задължителните списъци по литература в училище. В категория „Откриватели“ (6-8 г.) за вота на най-малките, които сега откриват света на книгите, се състезават 33 книги,: „Бъди ми приятел“ на Юлия Спиридонова, „Малкият Никола: Кой иска да играе с кукли“ и „Фантастични животни и къде да ги намерим“ са само част от книгите, които се състезават за любимата книга на малките „Откриватели“.

Между 31 заглавия, сред които „Островът на изгубените“, „Скъпо тъпо дневниче“, и „Уни и великаните“ ще трябва да избира групата на „Мечтатели“ от 9 до 11-годишна възраст, които вече могат сами да пътуват из света на фантазията и книжните приключения.

При най-големите и тренирани читатели – „Майстори“ (12-15 г.) – за вота ще се борят цели 53 заглавия. За втора поредна година в наградата има и специална категория „Иноватори“, в която гласуването е пожелателно. Номинираните в нея заглавия са интерактивни и мултимедийни книги, издадени у нас през 2015 г. Тук номинираните заглавия са 7, докато миналата година бяха само 3.

За втора година ще бъде възможно и колективно гласуване в помощ на учителите и библиотекарите, които също могат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга.

Гласуването на сайта www.biserche.com стартира днес и ще продължи до 17-ти април 2016 г. Тази година вотът официално се открива в Попово, един от най-активните градове от предходните издания на наградата. По време на откриването екипът на фондация „Детски книги“ предвижда среща с номинираните заглавия за най-малките читатели в града и дискусия за ползите от четенето с по-големите ученици. Валентина Стоева и Лора Филипова ще вземат участие и в кръгла маса за детското четене, организирана от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово, с учители, библиотекари, родители и представители на различни институции.

Всяко дете, дало своя глас в надпреварата, получава грамота за почетно жури на посочения във формата за гласуване родителски имейл, както и шанс за участие в томболата за допълнителни награди. Те ще бъдат изтеглени на голям детски книжен празник на 22 април в София. Вотът за любима книга може да донесе на децата и книжни комплекти.

Преди началото на гласуването, от края на 2015 г., стартира и посланическа кампания „Активните бисерчета“. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца. В рамките на „Активните бисерчета“ децата могат да покажат, че са лидери на мнение сред връстниците си, като ги призоват да четат и да гласуват за любима книга. Те могат да разгърнат своите творчески идеи и да съдействат за популяризирането на новите книги и четенето за удоволствие. В активния период на гласуването, като съпътстващи събития ще бъдат организирани срещи с читатели в училища, библиотеки и читалища в София и в страната за разясняване целите на наградата, механизмите за гласуване и запознаване с номинираните заглавия.

Повече подробности за наградата, всички номинирани книги и правилата за участие можете да откриете на сайта на наградата „Бисерче вълшебно“ 2016.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град