спорт

Начало | спорт | Гимнастиката – най-уникалният спорт в света

Гимнастиката – най-уникалният спорт в света

Аз детето | 2017-09-14

Гимнастиката – най-уникалният спорт в света

Ако искате да играете футбол, ви трябва футболна топка. Ако ще играете бейзбол, имате нужда от бейзболна такава, бухалка и ръкавица. Но знаете ли с какъв спорт ще се занимавате, ако се нуждаете от халки, греди и баланс? Гимнастика, разбира се! Ако сте фенове на Олимпийските игри, вероятно сте виждали жени и мъже, които се състезават в гимнастиката. Разнообразието от различни видове гимнастически дисциплини е едно от уникалните неща за спорта, които привличат интереса на толкова много фенове. Гимнастиците могат да се състезават в над десет различни вида индивидуални дисциплини. В много от тях се използва специално оборудване, известно като гимнастически уреди. Някои от уредите, които може да сте видели или да сте чували за тях, включват халки, дъска за баланс, лостове и много други. Толкова са разнообразни, че не може да се каже точно колко са на брой. Затова гимнастиците трябва да притежават широк спектър от способности и умения. Изключителна сила, добър баланс, голяма гъвкавост, отлична координация, огромен контрол и строга самодисциплина са само основните им и задължителни умения.

Да не говорим, че този така интересен спорт е уникален, защото позволява да се състезавате както сами, така и като част от група, което означава, че трябва да умеете да работите и в екип, защото дори и само един от отбора да направи малка грешчица, това проваля труда на всички.

Като спорт възниква още в Древна Гърция, макар че в древен Китай и Индия са се използвали подобни уреди за лечение и профилактика преди това. През 1881 година е основана Международната федерация по гимнастика. За първи път спортната гимнастика е включена в програмата на Олимпийските игри през 1896 година, но на жените се разрешава да участват едва през 1928 г. Днес в този спорт има строги правила и броене на точки. Броенето на точки също е особено и уникално в спортния свят. Всеки състезател започва с 10 точки и специално жури изважда от този резултат точки в зависимост от трудността на рутината, колко грешки са направени и цялостната артистичност на представлението. Да, гимнастиците трябва и да са артисти. Така ако някой изпълнява задачата си перфектно и тя е много трудна ще получи 10 точки.

Така че ако някога искате да тренирате гимнастика трябва да бъдете добре подготвени, защото това е спорт, който комбинира физическа сила, гъвкавост и координация. Практикува се както от аматьори с цел трениране на тялото, така и от професионални спортисти в спортната и художествена гимнастика. Освен това тя е важна част и в спортове като синхронно плуване, акробатика, аеробика и други. Съвременните състезания по спортна гимнастика включват изпълнения на земя, висилка, халки, кон с гривни, успоредка, греда и батут.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град