важните неща

Начало | важните неща | Евродепутати обсъдиха българските домове за сираци

Евродепутати обсъдиха българските домове за сираци

Аз детето | 2007-12-19

На 18 декември 2007 г. по инициатива на г-жа Душана Здравкова и Г-н Колм Бърк (евродепутат от Ирландия, член на ЕНП) бе организирана среща между евродепутатите от ГЕРБ и представители на ЕНП от Ирландия и Великобритания. Фокус на обсъждането беше състоянието на българските домове за сираци, във връзка с широкия обществен отглас и множеството писма, отправени от граждани от Великобритания и Ирландия заради излъчения филм от BBC “Изоставени”.

На срещата, евродепутатите от ГЕРБ запознаха своите колеги със стъпките, предприети до момента за решаване на въпроса с дома в Могилино и изложиха своята програма за подобряване на условията на живот на децата без родители.

Евродепутатите от Ирландия и Великобритания предложиха своя опит в тази насока, като изрично бе подчертано, че България следва да работи за промяна на обществената нагласа, намаляване на броя на институционализираните деца. Г-н Колм Бърк се ангажира с подобряване на квалификацията на социалните работници в специализираните заведения.

Тази среща бе началото от поредица от инициативи, които ще бъдат реализирани през 2008 г. за оказване на конкретна финансова и логистична подкрепа на домове за деца в България.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град