зоокът

Начало | зоокът | Еноти впечатлиха учени с интелигентността си

Еноти впечатлиха учени с интелигентността си

Аз детето | 2017-10-04

Еноти впечатлиха учени с интелигентността си

Американски учени използваха древногръцка басня, за да тестват интелигентността на енотите и бяха много впечатлени, макар и бозайниците да не се представиха идеално, съобщи Прес асосиейшън. Баснята „Гарванът и стомната“ е за жадна птица, която се сеща, че може да покачи нивото на водата в съда, като пуска камъни в него. Експериментът е правен с птици и малки деца, за да бъде проверено дали разбират принципите на причина и следствие.

Учените от университета на Уайоминг работили с осем енота, като първо проверили дали спонтанно ще съобразят да пускат камъни в тесни 50-сантиметрови стъкленици с вода, за да стигнат до плуващите отгоре маршмелоу. Също като птиците те не се сетили за това. Следвайки модела от предишни експерименти след това учените тренирали енотите да пускат камъни в стъклениците, като при успех получавали достъп до сладките. Четири енота от седем, които бутнали камъните, успели да вземат наградата. Два от тях се научили сами да взимат камъни и да ги пускат във водата, за да достигнат до нея. Трети обаче се сетил просто да обърне тежката стъкленица и така изял сладките.

За да определят дали животните разбират какво правят, учените усложнили задачата – дали им големи и малки камъни, като някои потъвали, а други плували върху водата. Ако енотите разбирали, че камъните изместват водата, те би трябвало да избират по-тежките. За разлика от птиците и хората, енотите невинаги избирали най-функционалното решение. Според учените обаче това не говори лошо за тях.

„Установихме, че енотите са иновативни в много аспекти и наблюдавахме как проучват обстановката по уникален за тях начин“, казва Лорън Стантън от екипа. Тя подчерта също, че енотите са имали по-малко време за задачата, отколкото птиците в подобно изследване.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град