Детективски истории

Начало | Детективски истории | Двамата добри приятели и изгубеният часовник

Двамата добри приятели и изгубеният часовник

Мария Симова | 2013-11-13

Двамата добри приятели и изгубеният часовник

Живял някога един богаташ. Веднъж, докато се разхождал си изпуснал часовника. Когато се прибрал видял, че го няма. Обадил се на негов познат детектив. Казал му, че го изгубил и започнал да го описва:
– Той е златен, с моята буква "Т". Изгубил съм го, докато съм се разхождал в парка.
– Ще се опитаме да  го намерим!
Детективът се захванал да го търси. Започнал да търси под пързалките, люлките, кошчетата, но никъде не го намерил. Станало тъмно. Той продължавал да го търси усърдно. Накрая се навел и видял под един кладенец часовника – "Търсеният часовник". Бил същият, както бе описан. Веднага се завтекъл към приятеля си. Почукал на вратата. Когато човекът отворил що да види: детективът целият в кал държал часовника!
– О, приятелю, благодаря ти от все сърце! – казал той и му платил със сто долара.
– Няма защо! Така са приятелите! – прегърнали се те.
– Хайде, влез да се почерпим!
 Той влязъл, и цяла  нощ пили, и се веселили.

Но веднъж, се случила беда! Детективът пострадал тежко и легнал на легло. Но при инцидента, той изпуснал скъп подарък, който приготвил за приятелката си. Приятелят му отишъл да го види:
– Какво се е случило?! – натъжил се той.
– Пострадах и изгубих  подаръка, който бях приготвил  за приятелката ми! Ще ми върнеш  ли услугата?
– Разбира се!
– Бях в  София и докато слизах от самолета  бомбата гръмна, и съм запилял  някъде златна рамка с наша  снимка!
– Добре! Благодаря  за подробната информация! – рекъл  и тръгнал.
 
Когато обикалял  един старец рекъл:
– Младеж, не може да се мотаеш тук, ако не се качваш на самолета!
– Извинете, но  мой приятел, който ми помогна  да си намеря скъпия часовник, е пострадал при удара от  бомбата и е изгубил подаръка, който е щял да даде на  приятелката си! Обещах му да  го намеря!
– Добре, но гледай  по-бързо да го откриеш!
По едно  време видял някакво дете, което  държало рамката.
– Извини ме, детенце, но тази рамка е на мой  приятел! Може ли, да ми я дадеш?
– Добре!
– Благодаря ти!
 
Взел рамката  и се запътил към къщата  на приятеля си. Когато стигнал викнал:
– Открих я!
 Дал му я! Детектива го прегърнал и рекъл:
– Как да ти  се отблагодаря?
– Никак! Ти откри  моя часовник, а аз твоята рамка! Отплатата  е готова!
– О, какъв добър  приятел си!

Участва в конкурса за разкази "Млад детектив"



Коментари
12 коментара

Диди , ,

Публикувано на 13.11.2013

Приказка е интересна, но не мисля, че е подходяща за подобен конкурс. Темаа е детективска, за криминална история. Пробвай в някой друг конкурс.

Камелия , ,

Публикувано на 13.11.2013

Диди,защо държиш сметка на участниците кой,къдес какво е участвал?Има си хора за това!

Ивета , 12 г.,

Публикувано на 13.11.2013

Харесва ми. Само едно ме обърка - когато детективът му намира часовника, човекът му плаща 100 лева, а когато той му намира рамката са квит. Не би ли трябвало никой да не плаща на никого или и двамата да си платят взаимно? Това си е мое мнение все пак.. Иначе е хубаво :)

Мартин Велков, ,

Публикувано на 13.11.2013

Хареса ми как приятелят също влиза в ролята на детектив. Супер!

мария симова, 10 г.,

Публикувано на 22.11.2013

blagodarq, i didi, az taka reshih!

мария симова, 10 г.,

Публикувано на 24.11.2013

До редакцията:Моля, да кажете на Диди и на Ивета да не се бъркат!

Ивета , 12 г.,

Публикувано на 25.11.2013

Мария, на мен много ми хареса разказа ти, само не разбрах това, което написах по-горе. А и като напишеш нещо, не трябва да очакваш само похвала ами и критики. Ако искаш погледни другите разкази. Имаше един, в който критикуваха писателката, но тя го прие. А и с Диди не се бъркаме, след като го показваш на всички хора в сайта, то ние не се бъркаме, а си изказваме мнението! То по твоята логика и тези, които ти правят комплименти ти се бъркат..

Your fear , ,

Публикувано на 26.11.2013

Предварително се извинявам, че ще спамя, но наистина имам нужда да разбера някои неща. Първо... Ъм Камелия, мога ли да бъда запозната с тези хора, за които говориш? Защото имам чувството, че коментарът представлява свободно изразяване на лична и обективна оценка. Докато изпращам този текст, който СЕГА пиша, над полетата за попълване пише К-О-М-Е-Н-Т-И-Р-А -Й, тоест имаме право да изкажем своята ОБЕКТИВНА ОЦЕНКА. Тази обективна оценка се нарича КРИТИКА. Има два вида критики: градивна и на лична основа - неоснователна. В случая Ивета и Диди са поставили своята критика на всяка една творба, участвала в конкурса, като са се старали тя да е градивна, макар и обективна. Това, че на теб не ти е приятно да виждаш мнение, различно от твоето, е друг въпрос, но Ивета и Диди не са направили нищо лошо. Мария, би ли ми дала определение за това, което наричаш "бъркане", защото Ивета и Диди коментират. Фактически, ако разбирам правилно какво имаш предвид под "бъркане", и ти се бъркаш, защото участваш в коментирането на своята собствена творба. Не разбирам какъв е проблемът, че Ивета е изтъкнала грешките ти. Да не говорим, че ти беше тази, която обвини Васил Асенов в плагиатство и му си се "бъркала". Неумението да получаваш градивна критика е много лошо, защото как би се усъвършенствала без да се вслушваш в чуждото мнение? Съвсем друг въпрос е, че и те са прави, това не е детективска история, а авторова приказка. Въпреки това, както казах, това е съвсем друг въпрос. Отново се извинявам за спама.

Читател – Коментатор Изразявам свободно мнението си, ,

Публикувано на 27.11.2013

Споделям напълно мнението на Your fear. Мария, трябва да се научиш да приемаш критиката. Тя ще ти помогне да подобриш. Всеки има право свободно да изразя своето мнение( в рамките на допустимото. Има разлика между свобода и свободия). Нито едно от момичетата не е използвало обидни епитети, с които да назове творбата ти. Ти не искаш никой да ти се "бърка". Но значи и положителните коментари са с цел "бъркане" в лична творба(впрочем, и аз мисля, че тя не е подходяща за точно този конкурс). В този случай и Мартин Велков ти се намесва, защото изказва мнението си, че харесва произведението. Според мен ти очакваш само положителни коментари, които да хвалят твоето произведение. Е, ти имаш грешна самооценка. Бих казал(а), че се надценяваш. Трябва да погледнеш по друг начин на нещата - всеки със своето мнение се опитва да ти даде някакъв съвет. Аз ти давам съвет да прочетеш някой детективска книга( хубава е детската поредица на Лорън Сейнт Джон, "Детективи с машина на времето", "Криминалните загадки на Леонардо", все още си малка за Агата Кристи и Стивън Кинг). Съжалявам, че ти се бъркам, но това е моето мнение. Творбата не ме впечатли, но аз така я приемам. ;)

Мария Симова, 10 г.,

Публикувано на 29.11.2013

Чела съм детективски неща!!!!!Впрочем, според някои хора, които имат вкус казват, че е хубава и са напълно прави.Това, че някой има друг вкус, на мен на ми пречи.Важното е, че някои хора са си изказали мнението необидно!И това ме радва!Благодарности на: Камелия и Мартин Велков! ВИЕ имате вкус за детективи!!!!Желая ви всичко най-добро! :*

Читател - Коментатор, Изразявам свободно мнението си, ,

Публикувано на 30.11.2013

Мария Симова, май ти наистина искаш да започнеш някакъв спор. Значи ние, които не прехвалваме творбата ти нямаме вкус. О, скъпа, твърде много се НАДЦЕНЯВАШ, а това е толкова лошо. Като се сблъскаш с действителността, тогава говори. Да "творбата ти е прекрасна авторска приказка, но която мястото въобще не е тук!". Та какво и бе детективското? Каква бе загадката? Кажи де! Къде бе заподозрения? Нямаше нищо, което да я отъждестви с детективска история?! Да, ние нямаме вкус за детективи! Първо, аз съм чел(а) доста повече книги от теб. Не можеш да ми кажеш, че нямам вкус са детективска книга, без да знаеш дали аз чета такива книги. Ти сега си наумила да спечелиш! И си мислиш, че няма по-добри творби! Това е истината. Ти си се постарала, но превръщащ коментарите в спор! Ще има и други конкурси за авторски приказки, където ще покажеш таланта си. Лек ден!

Ивета , 12 г.,

Публикувано на 30.11.2013

Мария, това че не сме харесали кой знае колко историята ти, не значи, че нямаме вкус! Просто всеки има различен.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град