спорт

Начало | спорт | Дуели с джедайски мечове – да, такъв спорт има!

Дуели с джедайски мечове – да, такъв спорт има!

Аз детето | 2019-03-29

Дуели с джедайски мечове – да, такъв спорт има!

Джуув, джууув или не по-скоро бъъъз или пък вуууз... Със сигурност няма да успеем да го напишем с букви, но всички свързваме този леко бръмчащ звук само с едно – джедайски меч. Всички сме си мечтали поне веднъж да бъдем някой от тези смели войни владеещи Силата или поне да имаме такъв меч. Дори и да не харесвате филмите от сагата „Междузвездни войни“ или просто да не ги разбирате, със сигурност не бихте отказали ако ей сега от небето ви падне светлинен меч или пък ви предложат да станете джедай. И знаете ли – не сте единствените – много хора биха искали същото. Толкова много го искат, че във Франция вече дори си има специална спортна дисциплина, част от фехтовката, за дуели със светлинни мечове.

Наред с традиционните оръжия като шпага, сабя и рапира, спокойно можете да видите и как някой печели златен медал по дуел с джедайски меч. При това битките са със същите правила – има си точки за определени удари и първият стигнал 15, печели състезанието. Целта на местната френска федерация и да възроди фехтовката като обичан спорт и да я направи по-привлекателна за децата. И това наистина успява само за един месец вече 800 деца са се записали за тренировки по фехтовка, като специално са искали те да бъдат със светлинен меч. Но кой не би искал? Дори и ние щяхме да се запишем ако можехме.

Самите джедайски мечове разбира се не са направени от истински лазери, това би било ужасно, а от LED светлини, но съвсем успешно имитират тези от филма, а един дуел с тях е истинско зрелище. Силно се надяваме тази нова дисциплина да се разпространи навсякъде по света или поне в Европа, за да можем и ние да ѝ се насладим, а защо не и да потренираме!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град