сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Дракон си залепи и го раздвижи!

Дракон си залепи и го раздвижи!

Аз детето | 2019-02-05

Дракон си залепи и го раздвижи!

Няма дете на света, което да не харесва драконите. Независимо дали при споменаването на това същество се сещате за някое страшилище, бълващо огън по небето като Смог или пък за някой сладък и добър дракон като Беззъб! Факт е, че драконите са едни от най-интересните същества създадени от въображението на писатели и филмови сценаристи от целия свят. Те толкова ни харесват, че дори не можем да си представим да има фентъзи филм или книга без някой дракон да кръжи наоколо. И да ви кажем честно много завиждаме на Хълцук, на Билбо Бегинс или на всички онези, които някога са имали или поне виждали дракон. Е, може би не завиждаме на тези, които са заставали на пътя му, когато е ядосан и бълва огън, но пък колко ли би било хубаво да си имаме за домашен любимец дракон. Вярно – трябва да намерим и пещера, където да го гледаме. Но ние ни дайте дракон, пък пещерата е по-лесното. Не можете ли... Жалко, но пък никак няма да съжалявате ако си направите този чуден дракон марионетка от хартия. Използвайте го, докато ние измислим магическото заклинание с което да призовем истински. А пък вие можете да си измислите чудесна игра или дори да разиграете цял театър с него. Ще бъде забавно – просто опитайте!

За този готин дракон ще ви трябват:

  • два листа хартия
  • цветни моливи
  • ножица
  • картон
  • лепило
  • прежда или дълга панделка
  • тиксо

Да си го измайсторите е доста лесничко!

Първо принтирайте този шаблон! После го оцветете с вашите любими цветове или с тези, които смятате, че са подходящи за един дракон. Можете и да прерисувате шаблона – също е лесно. Само не забравяйте да отбележите и местата за лепило, за да знаете как да сглобите дракона после.

Говорейки за сглобяване, смятаме, че стигнахме и до тази част. Първо изрежете оцветените елементи. За да направите главата на дракона намажете с лепило отбелязаната част, а след това другия край на рисунката залепете върху нея. Така ще получите лека сгъвка и ще имате една добра драконовска глава. За да залепите тялото направете почти същото. Намажете с лепило отбелязаната част по края и след това залепете другия край на тялото за нея. Ще получите цилиндър – да, точно това трябва да се случи. Беззъб може и да е Тъмен бяс, но вашият дракон е Цилиндър бяс – негов далечен братовчед. За да закрепите главата към тялото използвайте онзи правоъгълник, който може би досега не се сещахте за какво е. На определеното място отново намажете с лепило и закрепете главата за него, а другия край залепете към тялото от вътрешната страна. Само внимавайте – виждате ли малкото кръгче, там не лепете. То ще ви трябва за после, за да можете да движите дракона – ползвайте другата страна. Накрая остават крилата и опашката и сигурно се сещате как да ги направите.

Намажете крилата с лепило на посочените места и ги залепете от двете страни на тялото на посочените места. Накрая направете същото и с опашката. Драконът ви е почти готов!

За да го накарате да се движи направете дупки с помощта на ножицата, но внимателно във всички малки кръгчета (ааа ето за какво били...). След това през тях прокарайте прежда или панделка, като оставете да виси много от външната страна, а от вътрешната оставете съвсем малко от крайчето, колкото да завържете на възел или залепите с тиксо за хартията, за да не се изниже.

Малко търпение – почти сте готови. Накрая изрежете две големи правоъгълни парчета картон и им направете по една дупка от двете страни. Накрая просто завържете преждата или панделката от по-рано за всяка дупка от картона, като преди това поставите парчетата на кръст и ги залепите така с лепило или малко тиксо. Не забравяйте и в тях да завържете на възел, за да се получи.

Готови сте! Сега си имате собствен дракон, който дори можете да накарате да се движи!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град