приказки от деца

Начало | приказки от деца | Добрият великан от планината

Добрият великан от планината

Синем Смаилова | 2012-12-03

Имало някога великан, който живеел в страната Софандия. Месното население го хранело с месо, без да предполага, че той хич не го обичал. Носели му големи блюда с печени прасета и дори с цели бикове и ги оставяли в подножието на планината, в която великанът живеел. Гигантският мъж мечтаел да хапне пресни плодове, понякога слизал в гората да обере дивите ябълки от дърветата. Хората обаче се страхували от него, строели огради и правели капани, за да го държат надалеч. Великанът много се натъжавал. Той бил още много млад и се обиждал лесно.

Един ден, когато пак слязъл в гората за ябълки, срещнал група деца. Те си играели покрай дърветата и на него страшно много му се прииграло. Когато го видели, децата се разпищели и избягали. Само едно малко момиченце, което се било паникьосало и не можело да мръдне, останало при великана. Той се навел, взел го и го поставил в дланта си, а после го помилвал с пръст.
– Мило детенце – заговорил великанът. – Защо се страхуваш от мен. И аз съм още почти дете. Голям съм на размери, но годините ми не са много. Виновен ли съм, че съм се родил великан?
– Извинявай! – отговорило момиченцето. – Аз не знаех, че си толкова добър. Всички се страхуват от теб и аз гледам от тях, но те не те познават. Затова са такива.
– Няма нищо, мило дете. – казал великанът. – Радвам се, че ме разбираш и ще бъдем и приятели. И искам да ти кажа една тайна. Аз много обичам плодове и ужасно мразя месото. Хората ме хранят само с месо. Затова слизам в гората, да си бера ябълки.
– О, колко тъжно! – възкликнало момиченцето. – Аз си мислех, че обичаш месото, щом всички ти носят това. Ужасно сме се заблуждавали за теб.
Детето слязло от ръцете на великана, върнало се в селото и разказало на всичките си приятели какво му се е случило.

От този ден нататък всички обикнали великана, носели му много плодове и зеленчуци, а децата играели с него по цял ден. Скоро разбрали, че въпреки тежкото тяло, той имал много меко и приятелско сърце, защото за отплата им помагал във всичко.

Участва в конкурса „ Великански конкурс за талантливи писатели



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град