важните неща

Начало | важните неща | Днес светът отбелязва Деня на врабчето

Днес светът отбелязва Деня на врабчето

Аз детето | 2021-03-20

Днес светът отбелязва Деня на врабчето

Вече 11 години на този ден – 20 март, отбелязваме Световния ден на врабчето. Целта е поглед и мисъл към една любима, близка и позната на всяко дете птица. Причината – намаляването на числеността на врабчетата навсякъде по света и дори почти пълното им изчезване в някои големи европейски градове. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.

Презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата намалява. Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. За много от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни помага да се свържем с природата и дивия свят.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското. Тази пролет Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за пета поредна година ще проведе кампанията „Ние броим врабчетата“. Броенето на врабчетата помага да установим численостите на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабче преобладава у нас. Досега резултатите от Мониторинга на обикновените видове птици, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България е със стабилна тенденция, а полското врабче дори се увеличава.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се провежда ежегодно, така че да се установи каква е трайната тенденция в популациите им и какви са причините за тези тенденции. Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 4627 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 24 април. Очаквайте скоро всички подробности и много изненади в тазгодишната кампания на „Ние броим врабчетата“!

Photo by Guido Jansen on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град