любопитно

Начало | любопитно | Днес е Световният ден на океана – 8-ми юни

Днес е Световният ден на океана – 8-ми юни

Аз детето | 2011-06-08

Днес е Световният ден на океана – 8-ми юни

Приятели, знаете ли, че днес (8-ми юни) е Световният ден на океана? В отбелязването му всяка година се включват над 700 аквариума, зоологически градини, музеи и организации за опазване на околната среда от целия свят.

За първи път тази дата е предложена през 1992 година от Канада на Световната среща по проблемите на Земята в Рио де Жанейро, Бразилия, но е официално призната като Световен ден на океана от ООН чак през 2008 година. Целта на този ден е да информира обществото за всекидневните проблеми по опазването на океаните и как всеки един от нас може да помогне за разрешаването на тези проблеми.
Океанът възпроизвежда повечето от кислорода на Земята, дава ни храна, транспорт, а дори и забавления.

Тази година Световният ден на океана се провежда под мотото: "Младежта: следващата вълна на промяна". Това е така, защото според организаторите младите хора са най-компетентната и мотивирана част от населението, когато става въпрос за околната среда и нейните проблеми. Освен това проучвания показват, че родителите все повече се стремят да възпитават децата си на екологично мислене.

Организаторите се надяват, че на този ден ще положим общи усилия и ще помогнем за опазването на океана. А и ще свикнем да го правим не само един ден в годината, а през целия ни живот, защото както знаем нито едно живо същество не може да живее без вода.

Вижте още:
Какво е Световен океан?

Водораслите
Подводница в океана
Черно море



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град