новини детски

Начало | новини детски | Днес е последният срок за записване в гимназия след трето класиране

Днес е последният срок за записване в гимназия след трето класиране

Аз детето | 2019-07-31

Днес е последният срок за записване в гимназия след трето класиране

На 31 юли изтича крайният срок за записване на учениците, приети в гимназия след третото класиране. Това е последното централизирано подреждане на седмокласниците. Учениците се записват с оригиналната си диплома за основно образование в училищата, в които са приети. Тези, които не го направят, ще загубят местата си. Те ще се прибавят към останалите незаети бройки след трите класирания за гимназиите. Местата ще бъдат обявени на 1 август на страниците на регионалните управления на образованието по места. Попълването на тези свободни места ще става по график, определен от директора на всяко училище, но не по-късно от 10 септември. Паралелките, за които няма достатъчно желаещи се закриват.

След второто класиране за гимназиите все още има единични свободни места и в най-добри училища в по-големите градове в страната. Това показват данните за свободните места за третото класиране, обявени от регионалните управления на образованието. По-масово незаети места има в професионалните гимназии, както и в паралелки с професионален профил, съобщават от mediapool.bg

В София незаети места има в десетте гимназии, в които баловете за прием бяха най-високи на първото класиране ученици. В Софийската математическа гимназия свободни са 4 места. Възможности за прием на трето класиране има и в 164-а Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, в 91-а Немска езикова гимназия, в 73-о Средно училище „Владислав Граматик“, Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София, в Първа и във Втора английска гимназия, във Френската езикова гимназия.

В Пловдив също има свободни места в най-желаните училища – езиковите гимназии „Пловдив“ и „Иван Вазов“, във Френската езикова гимназия. Заети са обаче бройките в училището с най-висок бал при първото класиране – Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“. Свободните места в елитните гимназии в града обаче са единични. Масово има незаети бройки в професионални паралелки, включително и предлагащи промотираното от правителството дуално обучение (чрез практика във фирми). Такъв е случаят с Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване например. Доста свободни места има и в професионалните гимназии по транспорт, по строителни технологии по машиностроене, по механотехника.

Във Варна и в Бургас повечето от желаните училища са запълнили бройките си след второто класиране. Във Варна свободните места са основно в професионалните училища и паралелки. Единични незаети бройки има в ІV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“. В Бургас все още може да се кандидатства в Немската езикова гимназия „Гьоте“. След обявяването на третото подреждане, всяко училище ще попълва индивидуално останалите свободни места.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град