любопитно

Начало | любопитно | Динозавърчетата са имали бавачки

Динозавърчетата са имали бавачки

Аз детето | 2014-08-29

Динозавърчетата са имали бавачки

Знаете ли коя е първата бавачка в света? Не, не е невероятната Мери Попинз. Много по-голяма е, често има огромни зъби и е живяла преди милиони години. Според мнозина учени динозаврите са използвали себеподобните си за бавачки. Палеонтолози от университета на Пенсилвания са анализирали повторно скална плоча, открита в североизточната китайска провинция Ляонин.

В нея специалистите са открили 24 фосила на новоизлюпени динозаври, както и останки от череп на по-възрастен екземпляр на предполагаема възраст между 4 и 5 години. Всички 25 вкаменелости са от растителноядния вид динозаври Psittacosaurus lujiatunensis, живели преди около 120 милиона години през периода долна креда.

"По-възрастният динозавър, изпълняващ функцията на детегледачка, може да е бил по-голям брат или сестра, който помага в грижите на новоизлюпените", обясняват Брандън Хендрик и Питър Додсън от изследователския екип.

Находката свидетелства за сътрудничество при отглеждането на малките след излюпването - поведение, наблюдавано при някои съвременни птици.
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град