новини детски

Начало | новини детски | Деветокласник от Варна със златен медал на олимпиада по астрономия

Деветокласник от Варна със златен медал на олимпиада по астрономия

Аз детето | 2019-11-08

Деветокласник от Варна със златен медал на олимпиада по астрономия

6 медала от международна олимпиада по астрономия спечелиха български ученици в Румъния. Златният медал в състезанието отиде при Маргулан Исмолдаев от Варна. Деветокласникът Маргулан е роден в Казахстан, но живее в България от 10 години. Ученик е в математическата гимназия във Варна. Занимава се с астрономия от 1-ви клас, а от една година придобива и практически опит в обсерваторията в града.

Най-интересно ми е за процесите в звездите, защото виждаме как светят, но имаме много малко представа какво се случва в тях и какви са реакциите, които водят до тази сила“, разказа Маргулан пред репортер на Bulgaria ON AIR. На международната олимпиада по астрономия в Румъния е бил в конкуренцията на близо 100 участници от 24 държави. Победил е в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен.

Общо един златен, един сребърен и четири бронзови медала спечелиха шестимата най-добри български астрономи в гимназиална възраст на 24-ата Международна олимпиада по астрономия, която се проведе в румънския град Пятра Нямц.

Националният отбор по астрономия 2019 е в състав:

  • Маргулан Исмолдаев – 9 клас, МГ Варна – златен медал;
  • Явор Йорданов – 10 клас, НПМГ, София – сребърен медал;
  • Васил Николов – 11 клас, ПЧМГ, София – бронзов медал;
  • Иван Попов – 10 клас, ПМГ Гоце Делчев – бронзов медал;
  • Константин Кръстев – 9 клас, ПМГ Бургас – бронзов медал;
  • Виктор Герасимов – 9 клас, НПМГ, София – бронзов медал.

Маргулан заслужено завоюва златното отличие на най-престижното състезание по астрономия за ученици в света. Цяла година под компетентното ръководство на д-р Божурова и след многочасово решаване на задачи по астрономия и подготовка за наблюдателен и практически тур в НАОП – Варна, дойде естествената награда за екипа ученик-учител. Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град