спорт

Начало | спорт | Детска спортна олимпиада ще се състои в Шумен

Детска спортна олимпиада ще се състои в Шумен

Аз детето | 2014-10-07

Детска спортна олимпиада ще се състои в Шумен

Детска спортна олимпиада на дружбата започва утре в парк „Студентски" в Шумен. Инициативата ще продължи от 8 до 10 октомври, като участие в нея ще вземат 250 деца от 25 отбора. Спортното състезание ще бъде реализирано от екипа на ЦДГ №32 „Дружба" с помощта на Община Шумен. Поводът за провеждането му е 30-годишнината на детското заведение и 125-годишнината от началото на организираното предучилищно образование в града. Това съобщи пред журналисти директорът на ЦДГ №32 „Дружба" Ана Георгиева.

„Целта на олимпиадата е да събере деца от подготвителните групи, за да правят заедно различни физически упражнения – разбира се, със състезателен характер", обясни Георгиева и допълни, че идеята им е да помогнат за превенцията на обездвижването при най-малките. „В рамките на тази инициатива децата ще се научат още на лидерство, ще се сблъскат с победи и загуби, ще се сприятелят, ще им се наложи да се съобразяват с правила. Всичко това ще им помогне за социалната им адаптация в живота", каза още тя.

Децата ще се състезават в 8 спортни дисциплини - бягане 20 метра, бягане с препятствия 20 метра, щафетно бягане, скок дължина от място, хвърляне на малка и голяма топка в цел, колоездене и спортна гимнастика. Те ще бъдат оценявани от професионални съдии. Във всяка дисциплина ще бъдат присъдени златни, сребърни и бронзови медали, като отборът победител с най-много медали ще получи купа за комплексна победа. Засега участие са заявили всички 16 детски заведения в Шумен, 4 от села в региона, 2 начални училища с предучилищни групи и 3 от страната - от Трявна, Търговище и Варна.

Символите на олимпиадата ще бъдат като на всяка друга традиционна олимпиада. Ще има олимпийски флаг, огън, който ще бъде запален в 16:00 часа на 8 октомври за откриването в ЦДГ №32 „Дружба" и пренесен по атрактивен начин до парка, както и талисман, който организаторите пожелаха да запазят в тайна. Официалното откриване на спортната проява ще стартира в 17:00 часа на 8 октомври, като в дефилетата за откриването и закриването на олимпиадата ще участват 450 деца. При неблагоприятни метеорологични условия олимпиадата ще бъде преместена в спортна зала „Младост".



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град