новини детски

Начало | новини детски | Децата от Смолян и Гоце Делчев се заканиха, че тази година ще спечелят приза за най-четящ град в "Забавното лятно четене"

Децата от Смолян и Гоце Делчев се заканиха, че тази година ще спечелят приза за най-четящ град в "Забавното лятно четене"

Аз детето | 2013-05-31

Децата от Смолян и Гоце Делчев се заканиха, че тази година ще спечелят приза за най-четящ град в "Забавното лятно четене"

След успешния старт на кампанията "Забавното лятно четене" 2013 в София, инициативата продължава и в градовете Смолян и Гоце Делчев, където се събраха деца от различни училища, заедно с техните родители и класни ръководители.

На 30-ти май 2013 г. в Гоце Делчев срещата се състоя в библиотеката при читалище "Просвета", а специални гости бяха Росица Попаркова, представител на библиотеката, Николай Маринов, художник и поет и специалния гост Валери Сарандев.

Учениците от ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев от 9 клас, направиха специално обръщение към малчуганите от 3-ти клас на Първо основно училище „Кирил и Методий“ като им разказаха за ползите от четенето и книжките.

От своя страна първокласникът Ники Пападополус представи своята книжка „Моите стихове“, с която привлече вниманието дори и на по-големите.

Господин Николай Маринов, известен с изложбите си в САЩ и Европа, човекът, който води детска школа по изобразително изкуство в училището и е автор на няколко стихосбирки, сред които „Скок на кенгуру“ и „Картини от един живот“, каза, че ще запали децата със своя личен пример „книгата е прозорец към света, а думите са охранители. Думите предпазват от пакостите на злия дух. Книгите са връзката между видимите и невидимите светове“

Госпожа Спаска Тарандова, зам.-директор на Столична библиотека и представител на инициативата на Az-deteto.bg пожела на учениците да вземат много призови места и каза, че „четенето е начин да притежавате много животи. Четенето е начин да се въплътите във всеки един герой и неговият живот.“ Тя призова децата да открият четенето като забавление.

На срещата  в регионална библиотека в град Смолян присъстваха над 30 деца от 3-ти до 7-ми клас на ОУ „Иван Вазов“ с техните родители и класни ръководители.

Тази година посланици на четенето са Миряна Найденова, актриса и Тодор Капитанов, юрист и автор. Специални гости бяха още Ангел Добриков, представител на община Смолян и Иван Муцевски, началник Регионален инспекторат.

Актрисата Миряна Найденова посочи за свои любим автор „палавата писателка“ Астрид Линдгрен, както и книгата й „Емил от Льонеберя“. Тя разказа, че открива „Малкият принц“ на 16 годишна възраст и тя й става най-любима, защото съдържа послания за всички малки и големи. „Като деца създавахме сами приказки, когато се събирахме и разказвахме помежду си прочетеното от книжките“, сподели още тя, след това цитира няколко послания към децата от книгата „Малкият принц“ и изигра ключовата сцена между лисицата и принца. „Ако имате 53 минути свободно време, то идвайте тук в библиотеката и се докоснете до авторите и литературата“, отправи тя своето послание към събралите се деца, използвайки един от оригиналните отговори на героя на Екзюпери.

Децата с удоволствие прочетоха написани от тях стихове и показаха книжка с разкази на ученици на госпожица Илияна Ценова. Демонстрацията на онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg предизвика голям интерес. Заедно разгледахме книгите от списъците в рубрика „библиотека“. А децата предложиха книги, които да бъдат добавени към списъка.

И в двата града децата дадоха своята сериозна заявка за участие в „Забавното лятно четене“ 2013 и се заканиха, че ще спечелят призовите места тази година.

Още снимки вижте тук.

Инициативата „Забавното лятно четне“  печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са ЧЕЗ България, "Софарма" АД, Уницеф, Министерство на образованието, младежта и науката, Асоциация “Българска книга", Българска библиотечно-информационна асоциация, Глобални библиотеки и издателствата "Ентусиаст", "Сиела", "ПАН", "БГ Книга", "Инфодар" и "Фют".



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град