Vip интервю

Начало | Vip интервю | Децата не само четат, но го правят и с удоволствие – доказват ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ Русе – най-четящото училище за 2016

Децата не само четат, но го правят и с удоволствие – доказват ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ Русе – най-четящото училище за 2016

Аз детето | 2017-01-31

Децата не само четат, но го правят и с удоволствие – доказват ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ Русе – най-четящото училище за 2016

Ролята на книгата в детските и юношеските години има специален смисъл и значение. Тя развива ума и въображението по един уникален и увлекателен начин – така, както нищо друго не може да ги развие. Тя обогатява детските мисли, свят и фантазия. Именно тя, чрез своите интересни истории, помага в много етапи от вашето израстване и осъзнаване и ви учи по неповторим начин на нещата от живота, помага ви да навлезете в него, да бъдете толерантни към другите, да осъзнаете разликата между добро и зло, да се самоопределяте в обществото, да мечтаете и да пожелавате, да се осмелявате и да търсите, да искате и да давате.

Детската книга е онова съкровище, което грабва децата и ги откъсва от този свят, давайки възможност на въображението и мечтите им да се развихрят до безгранични предели. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство, онзи ресурс, който никога не остарява и не свършва и винаги може да бъде използван отново и отново – това смятаме ние, от Az-deteto.bg и точно затова сме много щастливи да обявим, че учениците от СОУ „Васил Левски“ от град Русе също са открили този факт!

По пет минутки извънкласно четене, съобразено с предпочитанията на всяко дете – толкова е било необходимо на учениците от СОУ „Васил Левски“, за да четат активно и с удоволствие и желание да се включат в инициативата „Забавното четене“ и да станат „най-четящото училище“ за 2016 година. „Поставянето на конкретни и постижими цели, тяхното преследване и постигане е изключително важно за възпитанието на подрастващите. Но на първо място е ролята на вдъхновяващия учител, спечелил доверието на учениците си.“ – това сподели с нас г-жа Димитринка Ралчева – старши учител по български език и литература в СОУ „Васил Левски“ – Русе. Всеки може сам да се убеди, че учителите от най-четящото училище за 2016 година са именно такива – не само по професия, но и по призвание. Те не само обучават децата на основни знания, но и ги провокират сами да откриват света чрез въображението и книгите.

Няма как да не сме горди от факта, че именно „Забавното четене“ е вдъхновило учителите от СОУ „Васил Левски“ и Ирена Русанова, завеждащ Детски отдел на Регионална библиотека „Дора Габе“, и Севдалина Трифонова, библиотекар, да покажат на децата, че четенето не е просто нещо задължително, което трябва да правим, за да изкарваме добри оценки. То може да бъде интересно, забавно и наистина приятно. „Попълването на електронен вариант на читателски дневник, кратките въпроси по съдържанието на книгите, което ги провокира да бъдат сериозни и отговорни и през свободното си време, състезателният елемент, обещаните награди, доброто впечатление в края на учебната година, възможността да използват мобилната си техника по време на часовете.“ – това са само част от многото неща, които всеки родител, учител и библиотекар може да направи, за да успеем заедно да отгледаме едно мислещо и обичащо книгите поколение, което да осигури на страната ни едно наистина светло бъдеще.

Посягайте по-често към книгите, бъдете весели и любопитни, преследвайте мечтите си и никога не се отказвайте – това е посланието, което невероятните ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ от град Русе отправят към всеки един от вас!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град