За родители

Начало | За родители | Детето в дигиталния свят: педиатрите съветват

Детето в дигиталния свят: педиатрите съветват

Мирела Любенова | 2017-02-06

Детето в дигиталния свят: педиатрите съветват

Несъмнено всеки е наясно, че в днешния модерен свят няма как дори и най-малките деца да живеят без досег до някаква технология – била тя таблет, лаптоп или дори телевизор. Според ново изследване на Американската академия по педиатрия повече от 50% от децата в САЩ и 40% от децата в Европа докосват за първи път смартфон или таблет преди третата си годинка, а когато са вече на 5 могат самостоятелно да ползват различни игри и други приложения. Всички сме наясно, че това е трудно да се избегне, особено когато и самите ние прекарваме повече от времето си онлайн.

Така родителите днес трябва да се изправят пред още по-трудни изпитания в отглеждането и възпитаването на едно дете, като да определят колко време то трябва да стои пред екрана и какво точно да прави. Кои мобилни приложения за каква възраст са подходящи, колко и каква информация може да споделя едно дете докато е онлайн и още куп подобни въпроси. Допреди няколко десетилетия за родителите е било много по-лесно да следят какво правят децата им с технологиите, твърди доктор Джоузеф Гризафи от Американската академия по педиатрия. Точно затова той и неговият екип от още 40 детски психолози и педиатри са провели изследване на над 40 деца за това как влияят технологиите върху тяхното развитие. Изследването показало, че дигиталните технологии имат още по-голямо отражение върху децата отколкото предполагаме. Те повлияват изключително много на тяхното поведение, развитие и език.

За да помогнат на родителите да намерят своя път към добро възпитание в този нов дигитален свят, д-р Гризафи и екипът му са събрали серия от полезни правила. Ето ги и тях!

Давайте добър пример – децата ви гледат и имитират много повече отколкото предполагате

Затова е добре и самите вие по-малко да посягате към телефона или таблета, да не го използвате, когато се храните или се разхождате в парка.

Виртуалният свят не е по-различен от реалния

Поради тази причина е много важно да се обясни на детето, че както от него се изисква да не обижда никого и да се държи учтиво с хората на улицата, така това трябва да се прави и във виртуалния свят, защото макар да не ги вижда, хората там са същите, каквито и навън. Освен това е много важно да познавате и виртуалните му приятели, така както и реалните.

Покажете му стойността на комуникацията лице в лице

Времето, в което детето комуникира с някой е от решаващо значение за развитието на езика. Така че можете да използвате така интересните технологии във ваша полза и за комуникация лице в лице. С ваша помощ позволете на детето да провежда видео разговор с татко, приятелчетата си, а защо не и с баба и дядо. Така накрая то само ще разбере колко по-хубаво е да говори лице в лице с хората, вместо по цял ден да чати с тях.

Семейства, които играят заедно, се учат заедно

По-често играйте с децата си на любимите им компютърни игри. Така освен че ще знаете какво прави детето ви, ще можете и на момента да му обясните всичко, което искате по определения въпрос. А по този начин си гарантирате, че то със сигурност ще ви чуе и разбере. Освен това така много по-лесно ще можете да определите времето, което малчуганът може да прекарва пред монитора без излишни драми.

Моменти далеч от света на технологиите

Добре е да научите детето, че по време на хранене не трябва да ползва електронни устройства. Това разбира се отново трябва да покажете чрез личния си пример. Също така, съветват специалистите, два часа преди лягане трябва да държите детето далеч от телевизора или компютъра и да му помогнете да се забавлява с различни творчески игри, които ще развият въображението му и просто ще го държат далеч от виртуалния свят. Това ще му помогне не само да развие здравословни хранителни навици и да има по-добър сън, но и ще ви помогне да прекарвате повече време заедно като семейство, което е от ключово значение за цялостното развитие.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае
Детските снимки, които никога не бива да качваме в социалните мрежи



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 06.02.2017

Много интересно.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град