Инициативи

Начало | Инициативи | Десет причини, заради които е добре да посадим дърво

Десет причини, заради които е добре да посадим дърво

Аз детето | 2014-03-05

Десет причини, заради които е добре да посадим дърво

Много от регионите и екосистемите на Земята се определят като такива в зависимост от вида и гъстотата на дърветата, които растат в тях. Това се дължи на факта, че дърветата са способни да образуват голямо количество биомаса, която служи за храна на редица организми, а също така осигуряват подслон и места за гнездене за множество птици, бозайници, влечуги и насекоми. Всички сме учили и че именно дърветата произвеждат част от така необходимия на всички живи организми кислород. Не на последно място е и много приятно около теб да има нещо красиво и зелено, което през пролетта цъфти, през лятото ти пази сянка, а през есента се превръща в красива експлозия от цветове. И понеже много скоро пролетта ще дойде, ще ви изброим десет причини, заради които е добре да посадим дърво. Надяваме се, че с това ще убедим и вас да засадите едно дърво тази пролет.

1. Дърветата помагат при борбата с парниковия ефект
Глобалното затопляне е резултат от излишък на парникови газове, създадени от изгарянето на изкопаеми горива и унищожаване на тропическите гори. Слънчевата светлина, която огрява Земята, не може да се излъчи обратно в Космоса, защото остава като в капан между земната повърхност и слоя от парниковите газове.
Въглеродният диоксид (CO2) е основният парников газ. Дърветата го поглъщат и на негово място освобождават кислород, който е необходим за живота на Земята.
За една година един акър гора абсорбира толкова количество CO2, колкото отделя една лека кола при изминаването на 42 000 километра.

2. Прочистват въздуха
Дърветата поглъщат миризмите и замърсяващите атмосферата газове (като азотни оксиди, амоняк, серен диоксид и озон), а също и филтрират въздуха от малки частици, които хващат чрез листата и кората си.

3. Осигуряват кислород
За една година един акър гора може да осигури достатъчно кислород за 18 души.

4. Дърветата могат да спасят хората от горещината и силното слънце
Освен че, когато се разхождаме в горещ ден или чакаме автобуса можем да застанем под някое дърво на сянка, те охлаждат и по друг начин. Могат да свалят температурата около домовете ви с няколко градуса, чрез освобождаване на водните пари във въздуха, което правят чрез листата си.

5. Филтрират водата
Чрез короната на дървото в него постъпва около 10 л дъждовна вода за година. Пречистена по естествен път, тази вода се връща отново в атмосферата.

6. Предотвратяват ерозията на почвата.
Корените на дървото спират ерозията на почвата, пазейки я от измиване и от вятъра.

7. Намаляват разхода на електроенергия
Ако посадите дървото в близост до дома си, то ще му хвърля сянка през лятото, а през зимата ще спира студения вятър. Специалистите са пресметнали, че електроенергията, която изразходва климатикът, намалява с 10%, ако домът ви е на завет.

8. Дърветата осигуряват вкусни плодове
Едно ябълково дърво може да даде около 10-15 щайги с плодове за една година. Освен, че осигуряват храна за нас, дърветата хранят птици и диви животни.

9. Дърветата имат успокояващ ефект
Учени са установили, че когато човек гледа, независимо какво дърво, се успокоява.

10. Дърветата маркират сезоните
Дали е зима, пролет, лято или есен? Погледнете дърветата.

Рецепта за засаждане на дърво:

Продукти:
Малко ентусиазъм
1 брой приятел
1 брой фиданка – липа, ясен, червен дъб, явор, акация или друга
1 брой лопата
50-60 литра вода

Засаждате дървото по указания начин:
Изкопавате немного голяма дупка, поставяте фиданката в нея и покривате с пръст корените. Укрепвате я, за да я предпазите от вандализъм и коли. Навестявате я, наслаждавате й се и се грижите за нея, като я поливате. И си представяте, че след 50 години, когато сте вече родители, ще можете да заведете децата си при дървото и да им кажете, че вие сте го засадили и те ще се гордеят с вас. А в сегашно време и вашите родители ще се гордеят с вас.

Снимка: sxc.hu

Вижте още:
Интересната гора
Гора
Щастливата гора
Моята гора
Гора у дома
Дарът от природата, наречен гора
Гора мечта
Моята гора – моята свръзка с природата
Най-високото дърво в света
Гората – място за живот и прием





Коментари
2 коментара

Pavche Любенова, 12 г.,

Публикувано на 05.03.2014

Az poмагам вкъщи когато сеем дървета сега, през пролетта!

Диляна , 13 г.,

Публикувано на 19.03.2014

Засаждане на плодни дървета е много полезно. Не само ни осигуряват вкусните и полезни плодове, но и редуцират ерозията и подобряват микроклимата. Според мен често трябва да има инициативи с цел "запазване на природата". Ако във всяко училище има специален час по градинарство, би било прекрасно! :) "Хората са единствените същества, които отсичат дървета, за да направят хартия, а на нея да напишат "Пазете дърветата!" ".

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град