любопитно

Начало | любопитно | Десет интересни неща, които не знаете за любимата играчка за всички времена

Десет интересни неща, които не знаете за любимата играчка за всички времена

Аз детето | 2020-01-17

Десет интересни неща, които не знаете за любимата играчка за всички времена

Няма да ви питаме дали имате Лего, защото почти няма дете на света, което да няма или поне да не си е играло с тези шарени блокчета, които благодарение на вашите фантазия и въображение се превръщат в огромни крепости, динозаври, роботи, космически кораби и какво ли още не. Легото разбужда и развихря детското въображение, а и не само детското. Но представяте ли си какво въображение и каква мисъл трябва да имаш, за да измислиш нещо такова. Легото идва от Дания, като днес освен само шарени пластмасови блокчета, знаете че в комплектите има и зъбни колела, фигурки и всякакви части, които ви позволяват да построите всичко, което искате. Има и специални комплекти за нинджи, кораби от „Междузвездни войни“ и какво ли още не. Сега вече разбирате защо за нас тази играчка е гениална, нали? Най-хубавото на тази играчка е че може да се сглобява и разглобява и едва ли не възможностите за игра с нея са безкрайни и никога не може да ти омръзне.

Неслучайно Легото е станало толкова популярно, че вече има не само играчки, но и филми, компютърни игри и дори тематични увеселителни паркове. Всички ние, феновете на играчката и целият свят, трябва да благодарим за това на Оле Кристиансен. През 1934 година в малката си дърводелска работилница той създава тези кубчета и решава да ги нарече лего, което идва от датски израз и означава „играя си добре“! И днес децата по света наистина си играят много добре.

Ако това ви се струва интересно, почакайте да видите какви фантастични факти за Легото сме ви приготвили сега!

Тухличките Лего, с които си играем днес, са на повече от 50 години. Любопитна подробност е, че тухличка създадена през 1958 година би си паснала перфектно с която и да е направена днес тухличка. Използваните за производството на частите матрици дават грешка от едва 0,002 милиметра. Поради това, едва 18 части на всеки милион произведени се смятат за „дефектни”.

Ако фигурките от играчката бяха реални жители на една държава, тя щеше да има най-многобройното население. Съществуват над 4 милиарда фигурки, разпръснати по целия свят.

За коледните празници в целия свят се продават около 28 комплекта Лего в секунда!

Има причина, когато настъпиш част от комплект Лего, това да е толкова болезнено. Тухличките вероятно са най-издръжливите играчки в историята. Група учени решили да тестват и да видят все пак колко издръжливи са те наистина. Така създали автоматична машина, която да повтаря поставянето и махането на няколко части Лего и открили, че обикновена тухличка може да бъде свързана и разделена с други 37 112 пъти преди да се повреди.

Един от феновете на играчката, Матю Шифрин, който е незрящ, помолил компанията преди няколко години да произведе комплекти Лего за незрящи. Датската компания приела с радост идеята и сега предлага конструктори с инструкции на браиловата азбука за незрящи, а в скоро време всички пуснати от датчаните комплекти ще идват със стандартните инструкции написани и на браиловото писмо.

От въвеждането на фигурките Лего през 1975 г. в комплектите с играчки, те винаги са били жълти. Обяснението на представителите на компанията е, че жълтият цвят е най-неутрален от гледна точка на расата. Едва след като от компанията започнали да произвеждат фигурки, базирани на истински хора, в рамките на различни франчайзи, се появили и фигурки в други цветове, като например различните баскетболни играчи от NBA. Така, ако в комплект на тази тематика някоя фигурка не отговаря на реална личност, тя е оцветена в жълто.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град