покани

Начало | покани | Демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална реалност на Европейската нощ на учените в София Тех Парк

Демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална реалност на Европейската нощ на учените в София Тех Парк

Аз детето | 2017-09-28

Демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална реалност на Европейската нощ на учените в София Тех Парк

За поредна година София Тех Парк ще се включи в проекта FRESH, който организира провеждането на Европейската нощ на учените в България. Страната ни ще се присъедини към инициативата за пореден път, като тази година тя ще се състои на 29 септември 2017 г., петък, в над 250 града в Европа и по света. По традиция над 10 български града ще участват в тазгодишното издание на Европейската нощ на учените с различни събития и форуми.

Демонстрации на роботи и дронове, системи за 3D визуализации и виртуална реалност, на модерно лабораторно оборудване, експерименти, научни опити в различни области, както и на иновативни стоки и услуги ще могат да видят посетителите на първия научно-технологичен парк. Център на програмата ще са екипи от 11-те лаборатории, като учените ще представят своята работа на своеобразно изложение в Лабораторния комплекс на парка. На организирани образователни беседи изследователите ще обяснят по интересен и забавен начин любопитни факти и нови постижения в областта на науката. Посетителите ще могат да се запознаят с новия проект на българския студентски отбор по синтетична биология, който спечели през 2016 г. бронзов медал на световното състезание IGEM в Бостън, САЩ.

Посетителите ще могат да се запознаят с лечебни и ароматни растения, отглеждани в in vitro условия, а най-малките ще могат да оцветят бижута с форма на различни бактерии и да изработят модели от биопластилин. „Лаборатория „Високопроизводителни изчисления“ ще представи възможностите на суперкомпютъра на София Тех Парк, като ще бъдат демонстрирани интересни числени симулации на орбитите на планетите в слънчевата система, молекулярна динамика и метеорологични прогнози.

Лабораторията „Виртуална и разширена реалност“ ще представи различни възможности за пресъздаване на виртуална и разширена реалност на посетителите, които ще могат да изпробват лично част от техниката, използвана в лабораторията (zSpace, Oculus Rift и Leap Motion). С помощта на Oculus Rift гостите ще могат да се потопят във виртуална среда, в която с Leap Motion ще контролират гравитацията и ще създават и взаимодействат с геометрични фигури.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град