любопитно

Начало | любопитно | Делфините пищят когато са щастливи

Делфините пищят когато са щастливи

Аз детето | 2014-08-14

Делфините пищят когато са щастливи

От години хората са се чудели какво означават високите стонове, които издават делфините и китовете, пише "Дейли Мейл". Сега учените смятат, че морските животни пищят, за да изразят щастието си. Първоначално се е смятало, че шумовете, които произвеждат животните, са били провокирани от предлаганите им рибни лакомства и са били сигнал комуникиращ за наличието на храна.

Китовете и делфините са известни с писъците си, когато чуят свирка или зумер, свързани с награда от храна. Но когато делфините и китовете белуга са били обучени да изключват звука след дълбоко гмуркане, те обявили мисията си за успешна със същото пищене. То е същото, каквото е викът от радост и триумф при човека, твърди американският експерт по китоподобни и автор на проучването д-р Сам Риджуей. "Това поведение е било провокирано не от храна, а от друг стимул", обяснява той. За да задълбочи изследването си д-р Риджуей и колегите му от Националната фондация за морски бозайници в Сан Диего, Калифорния, анализират записи на експерименти с делфини и китове белуга, правени в продължение на десетилетия.

Те искали да разберат дали забавянето преди пищенето е отразено чрез освобождаване на допамин, мозъчен химикал, който стимулира усещането за удоволствие. Освобождаването на допамин трае 100 милисекунди, така че, ако закъснението между обещаната награда и пищенето е по-дълго от този период от време, това предполага връзка. При делфините закъснението е било 151 милисекунди, а при китовете белуга – 250 милисекунди. "Според нас, това показва, че победният писък има емоционално съдържание", казва в заключение Риджуей.

Прочетете още:
Акули и делфини – кой от кого се страхува
Делфини се научиха да рисуват
Да поговорим делфински

Снимка: freeimages.com



Коментари
1 коментар

женета жекова, 9 г.,

Публикувано на 06.07.2015

Мисля че тези делфини са много, много, много сладки

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град