За родители

Начало | За родители | Да възпитаме детето в 4 етапа с помощта на тибетската мъдрост

Да възпитаме детето в 4 етапа с помощта на тибетската мъдрост

Аз детето | 2018-04-26

Да възпитаме детето в 4 етапа с помощта на тибетската мъдрост

Известно е, че да възпитаваш дете е най-трудната работа на света. Много е трудно да намериш начин то да бъде едновременно добро и да се отнася с уважение към другите и в същото време да умее да защитава себе си и щастието си. Освен това възпитанието не зависи само от родителите – на него влияят и останалите деца, учителите – изобщо цялото общество, както и характерът на детето. Въпреки това всеки родител трябва да направи и невъзможното, за да научи детето си на основни неща. Защо пък не дори да се обърне към тибетската мъдрост за малко помощ. Все пак е известно, че народа на Тибет се отличава с търпение, мъдрост и уникален възглед за всички сфери на човешкия живот. Тибетците имат такова мнение и във възпитаването на деца. Според тях най-важната роля на родителите е да създадат самодостатъчен човек, който да взема правилните решения и да се отнася с необходимото уважение към обществото и природата.

За целта тибетците възпитават децата си на четири точно разпределени етапа, които сега споделяме и с вас. Разбира се, че не е нужно да се спазват точно, но пък смятаме, че ще са от помощ.

Първи етап: до 5 години

Съгласно тибетската система на възпитание в този период трябва да се отнасяш с детето като „с цар“. Най-важното тук, е че не бива да му се карате каквото и да направи, а спокойно и на разбираем за него език да обясните, защо това, което е направило не е правилно. В тази възраст детето е любознателно и иска да изследва света. Но все още не знае кои неща смятаме за неправилни за вършене. Емоциите, положителните емоции са езикът, който децата най-добре разбират на този етап. Ето защо ако предпазвате детето твърде много или му се карате често, според тибетците, ще потиснете положителните емоции у него.

Втори етап: от 5 до 10 години

В този период трябва да говорите с детето като „с подчинен“. В това време то особено активно развива своя интелект и логическото си мислене. Сега е моментът в който се полагат и основите на бъдещата му личност. Затова сега е времето да научите детето да се контролира и да осъзнава, че след всяко негово действие има последствия. Така че то трябва да разбере, че всеки човек носи отговорност за това, което върши и затова трябва да се стреми да прави само положителни неща. Това е и времето в което трябва да „заредите“ детето с основни знания за света! Сега то ги запомня по-бързо от всякога. Ако в този етап продължавате да се отнасяте към детето „като цар“, то ще порасне незряло, неспособно да отговаря за действията си и неспособно на труд.

Трети етап: от 10 до 15 години

В този период трябва вече да общувате с детето като с равен. Ясно е, че имате повече житейски опит и знания, но е много важно да оставяте детето също да изказва мнението си по въпроси, особено тези, които го засягат и да уважавате позицията му. След като го изслушате най-добре ще е да му помогнете да изгради правилно мнение чрез съвети, но в никакъв случай не бива да му налагате своето мнение. Това е така, защото на тази възраст у детето започва да се формира желанието за независимост и чувството, че то само трябва да може да се грижи за себе си. Ако не го изслушвате и налагате само собствените си възгледи, не само отношенията между вас ще се влошат, но и детето ще разчита, че вие винаги ще сте до него и накрая няма да е достатъчно самостоятелно. Освен това ще свикне силно да се влияе от мнението на околните, а всеки знае, че то невинаги е полезно.

Четвърти етап: от 15 години натам

На този етап личността на детето вече е създадена. Сега е важно да се отнасяте към него с уважение, да давате съвети, но не и да образовате. Жънете плодовете на труда си, казват тибетците, и ще видите, че вашето дете е станало пълноценен член на обществото!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град