важните неща

Начало | важните неща | Да си припомним: важни правила за едно безопасно и весело онлайн сърфиране

Да си припомним: важни правила за едно безопасно и весело онлайн сърфиране

Аз детето | 2021-07-10

Да си припомним: важни правила за едно безопасно и весело онлайн сърфиране

Къде ще потърсите, ако трябва да разберете коя е столицата на Литва? А ако имате изгарящо желание да видите някои забавни видеоклипове за котки, къде бихте ги намерили? Ако искате да видите кога ще дават филм на кино, за да отидете да го гледате или дали сте записали някоя сложна дума от урока ви по чужд език правилно? В интернет разбира се. Да, той може да се използва не само за тези неща, но и за още милиони други. В днешния свят на комуникации и бърза информация е почти невъзможно да си представим, че може отново да живеем в свят без интернет. Къде ще търсим и четем интересни факти? Как бихме си писали с приятелите? Как бихме се забавлявали вкъщи?

Разбира се, все още има библиотеки, където можете да получите интересуващата ви информация, но интернет направи живота ни по-лесен. Чудите се дали да облечете яке днес? Не, не е нужно да гледате новините и да чакате прогнозата за времето да се появи. Можете просто да отидете онлайн и да проверите прогнозата за секунди.

Въпреки всичко това знаете, че нещата винаги имат две страни и понякога с хубавото идва и лошото. Ако никога не сте мислили за интернет като потенциално опасно място, трябва да сте наясно, че точно както в реалния свят има хора, готови да използват интернет, за да ви навредят. Независимо дали става въпрос за кражба на лична информация или за тормоз и заплаха за вас (това, което се нарича кибертормоз), тези хора използват всякакви трикове, за да превърнат интернет в страшно място. Затова е важно да научите как да останете в безопасност, когато сте онлайн.

Тъй като хората лесно могат да останат анонимни онлайн, за лошите хора не е трудно да се скрият зад фалшиви идентичности. Затова никога не давайте личната си информация онлайн лесно (правете това само ако сте сигурни, кой е сайтът или човекът отсреща). Помнете също така, че трябва да се придържате към уебсайтове, на които можете да се доверите. Например никога не трябва да давате онлайн следните видове информация: вашето пълно име, адрес, телефонен номер, дата на раждане, номер на кредитна или дебитна карта или парола. Разбира се, ще трябва да предоставите тези неща, когато поръчвате стоки онлайн или спечелите конкурс в нашия сайт например, но за да направите това трябва да бъдете на 100 процента сигурни, че сайтът е напълно почтен. Ако имате дори и най-малките съмнения, поговорете с член на семейството, преди да разкриете някои от тези данни.

Избирайте внимателно имената за имейл адресите, потребителските такива и паролите. Уверете се, че те няма как неволно да разкриват лична информация за вас. Например, не използвайте цялото си истинско име за потребителско такова! Паролите също трябва да са почти невъзможни за отгатване, което означава, че е хубаво да съдържат главни и малки букви, цифри и определено не бива да са имена на домашни любимци, сериали, любими герои и други подобни.

Много е важно да знаете, че ако някога се чувствате подложени на кибертормоз, независимо дали става по електронната поща, сайт, социална мрежа, онлайн чат, то веднага уведомете мама и татко и в никакъв случай не продължавайте да отговаряте на съобщенията, които получавате. Просто ги забравете! Още по-важното е, че никога, ама абсолютно никога не бива да се срещате с някого, когото познавате само от интернет. Той може да е наистина добър човек и да ви стане страхотен приятел, но вероятността да не е този за който се представя е доста голяма. Затова никога не приемайте срещи с хора, които никога преди не сте виждали на живо. Интернет все още не е подходящото място за запознаване с нови хора.

Също така не бива и вие да тормозите някого! Не правете и не казвайте неща онлайн, които не бихте направили или кажете лично. Не се крийте зад анонимния си профил, за да публикувате коментари, които да обиждат други хора и не ги заплашвайте! Отнасяйте се към другите по начина, по който искате те да се отнасят с вас – както в реалния свят, така и онлайн.

И накрая, не забравяйте, че интернет е огромно място, но има начин да разпространявате нещата много бързо. Добре е да имате предвид, че всичко, което може да публикувате, ще бъде видяно от всички и ще се помни завинаги. Ако не искате приятел или родител да виждат нещо, което сте публикували, то въобще не го правете. Интернет може да е много забавен, стига да спазвате тези основни правила!



Коментари
2 коментара

Симона , 13 г.,

Публикувано на 08.10.2017

Много хубава и поучителна статия!

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 06.02.2018

Много добре, че сте избрали да качите тази статия, ето за такива статии ви следя вече 5 години и все още сте прекрасна страница! Добре е да има такива статии за начинаещите все още деца. Благодаря за статията ❤️

От редакцията: Здравей! Трогнати сме от прекрасните ти думи, сега се чувстваме просто невероятно. ❤️

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град