новини детски

Начало | новини детски | Да се внимава при покупки на колела и ролери за деца, предупреждава Комисията за защита на потребителите

Да се внимава при покупки на колела и ролери за деца, предупреждава Комисията за защита на потребителите

Аз детето | 2019-06-05

Да се внимава при покупки на колела и ролери за деца, предупреждава Комисията за защита на потребителите

Да се внимава при покупки на колела, ролери, тротинетки и скейтбордове, защото несъответствието на летните стоки за деца със стандартите за безопасност и неправилната експлоатация крият рискове от инцидент. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на БНТ. „Порязване, падане и нараняване са основните рискове при най-често купуваните за лятото стоки за деца, сред които са ролери, скейтбордове, тротинетки и велосипеди. До подобни инциденти може да се стигне, ако тези изделия не отговарят на стандартите за безопасност или не се спазват инструкциите на производителя за въвеждане в експлоатация, поддръжка и употреба“, коментира той.

Маргаритов акцентира, че законът изисква за всяка потребителска стока да има гаранционна отговорност до две години. Ако тя даде дефект, при отправянето на рекламация, търговецът е длъжен да предприеме действия за отстраняването на този дефект. Не го ли направи в срок, търпи санкция от контролния орган. Той допълни, че при сега действащото законодателство при проявата на някакво несъответствие в първите шест месеца от покупката, потребителят не е длъжен да доказва, че то не се дължи на неправилна експлоатация и търговецът поема целия риск от възникналия проблем.

Председателят на КЗП даде и практични съвети за какво да се внимава в магазина при покупката на най-желаните детски стоки за лятото.

„Съветът към хората, когато купуват колело, е да вземат една ролетка, с която да могат да измерят въз основа на публикуваната на нашия сайт информация някои по-съществени разстояния, които са задължителни по стандартите за безопасност и които наистина гарантират, че в зависимост от възрастта на детето, то ще може правилно да управлява велосипеда. Важно е например, когато говорим за кормилото, ръкохватките, спирачните механизми, отстоянието между самата ръкохватка и спирачния механизъм да позволяват на детето от съответната възраст спокойно да може да хване тази спирачка и тя да не му се изплъзва. Ръкохватките трябва да имат разширения в края, което да бъде не по-малко от 4 см, за да се предотврати изплъзване на ръката по време на управление. Крепежните елементи да не позволяват самостоятелна възможност за развиване“, съветва Маргаритов.

„Това са специални технически решения, които гарантират безопасността. Те са резултат от много задълбочени изследвания и са залегнали в т. нар. стандарти за безопасност. Именно това проверяваме и ние като контролен орган, който би трябвало да гарантира, че на пазара няма разпространени опасни стоки от този тип“, обясни той. По отношение на ролерите, скейтбордовете и тротинетките е важно да няма остри ръбове и колелцата им да се движат свободно. При скейтбордовете и тротинетките е задължително повърхността отгоре да е леко грапава, за да не позволява приплъзване на обувките.

„От изключително значение е да се осигурят средства за лична безопасност като каски, налакътници и наколенки, които дори детето може само да избере, за да ги ползва после с удоволствие. Неспазването на стандартите и неправилната експлоатация може да доведат до различни инциденти“, обърна внимание председателят на КЗП. Той препоръча възрастните да следят децата си, когато те използват надуваеми средства във водоемите.

Маргаритов препоръча преди покупка да се направи справка в публикувания на интернет страницата на КЗП регистър на забранените опасни стоки. Това ще даде на родителите по-добра представа за спрените продукти и за известните рискове от употребата им.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град