За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Да преминем отново в училищен режим: 14 полезни съвета от педагози, които ще ви помогнат

Да преминем отново в училищен режим: 14 полезни съвета от педагози, които ще ви помогнат

Аз детето | 2020-09-08

Да преминем отново в училищен режим: 14 полезни съвета от педагози, които ще ви помогнат

Новите хубави дрехи са купени, обувките също чакат звездния си миг в коридора, а тетрадките и учебниците са почти подготвени! Всички тези признаци сочат само едно – учебната година наближава и децата трябва да се стегнат. Лятната ваканция е към края си и спането до по-късно и многото свободни часове остават за следващата. Трябва да знаете обаче, че на всеки човек му е трудно отново да мине в по-сериозен режим и веднага да започне отново да върши задълженията си с пълна сила, както е правил точно преди ваканцията. И дори и да не го усещате – стресът от тази промяна за тялото е голям. Особено пък сега с надвисналия над главите ни коронавирус.

Въпреки това има няколко лесни съвета, които да прочетете и да използвате още сега! Те са специално подбрани за вас от специалисти педагози и ще ви помогнат началото на учебната година да е безпроблемно и без стрес, което ще е полезно не само за вас, но и за цялото семейство. Първият ден в училище, особено когато навън е все още топло и слънчево е труден, но ако спазвате препоръките ще се върнете бързо в „работен режим“.

1. Поставете си цели

Преди все още да сте започнали училище, помислете за последната учебна година. Какво сте искали да постигнете, но не успяхте? Може би да получавате само шестици по математика или пък да учите всеки ден, а не да се опитвате да наваксате 10 урока чак когато дойде време за тест. Помислете и си поставете целите, които искате да постигнете този път! Можете дори да ги запишете. Това ще ви префокусира и мотивира и ще ви помогне по-лесно да свикнете, че отново е време за учене.

2. Свободна среща с приятели

Направете си среща с приятели непосредствено преди началото на годината. Това ще ви помогне да се отпуснете, но и вярвате или не, ще ви помогне да се концентрирате в първите дни в училище, защото ще знаете, че сте си дали шанс за една последна разходка без натоварващи мисли за училище. Такава среща с приятели свежда до минимум отвличането на вниманието от първите няколко дни в училище и учителите ще ви благодарят за това.

3. Приемете факта, че пак ще имате доста отговорности

Купете си календар или пък просто на лист хартия си направете малък списък на това, което трябва да носите всеки ден в училище, колко минимално време ще ви е необходимо за домашните и подобни. Това ще ви помогне да влезете по-бързо в рутината и да използвате времето максимално, което ще ви помогне да ви остава и време за игри и забавления всеки ден.

4. Кажете на родителите си и те да се ангажират с учебната ви програма

Наистина много помага ако родителите ви всеки ден ви питат какво сте научили в училище този ден – понякога е трудно да се отговори кратко, но когато го направите (и вие и родителите ви) ще видите, че предизвиква у вас чувства, че това не е напразно и че всъщност е полезно и приятно да знаеш повече от другите.

5. Не зарязвайте хобитата си

Със сигурност ще имате по-малко време за тях, но каквото и да е хобито ви – спорт, четене на книги, дори електронни игри, не ги зарязвайте съвсем. Отделяйте поне няколко пъти седмично време за хобитата си – те са също толкова важни, колкото и училището.

7. Пийте повече вода

Не се шегуваме, когато организмът минава през промяна в ежедневието, с което е свикнал за повече от 3 седмици има нужда от вода, за да се адаптира отново.

8. Същото важи и за зеленчуците

Те носят повече витамини, което дава на тялото повече енергия да се справи с промяната.

9. Подредете бюрото

Сигурно сте го занемарили през лятото? Всички така правим, но сега е време отново да го приведете във вид. На чисто и подредено бюро се учи по-лесно, казваме ви го от опит.

10. Време е за ставане

В колко часа ще трябва да ставате за училище? Колкото и рано да е, навийте алармата още отсега. Така няма да изпуснете часове от последните хубави дни от лятната ваканция, а и тялото ви ще свикне да става по-рано без излишен стрес, че на първия или втория учебен ден закъснявате.

11. Закуската

Не забравяйте закуската всеки ден – тя неслучайно е най-важното хранене за деня.

12. Подготвяйте се

Съветваме ви да избирате дрехите с които ще ходите (или да си подготвите униформата) и раницата от предишната вечер. Независимо дали сте първа или втора смяна на училище – това помага за по-лесната организация и по-спокойни училищни дни.

13. Електроника

Използвайте ги възможно най-рядко. Е, знаем, ако обучението е дистанционно няма как, но знаете какво имаме предвид под използване. Колкото и да не ни харесва, те разконцентрират вниманието на мозъка, особено ги избягвайте вечер, защото се заспива по-трудно и после сутрин ставането е още по-трудно. Пак го знаем от опит!

14. Учете редовно

Знаем, че понякога е трудно да четеш учебника след всеки урок, особено като се има предвид колко предмети имате, но е хубаво поне веднъж да прочитате преподадения урок от учебника на същия или на следващия ден. Сега не ви изпитват на него, но рано или късно идва време за тест и повярвайте, ще се радвате, че сте чели уроците, когато е трябвало. Прочетете още:
Защо да ходя на училище
Когато дядо ходил на училище
Най-невероятните училищни факти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град