сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да боядисаме великденските яйца с... чай

Да боядисаме великденските яйца с... чай

Аз детето | 2019-04-10

Да боядисаме великденските яйца с... чай

Без съмнение любимата част от великденските празници за много от нас не са нито огромните трапези, нито почивните дни. Със сигурност любимата част от великденските празници е боядисването на яйцата. Тази дейност е забавна, весела и в нея с удоволствие се включва цялото семейство. При това яйцата могат да се боядисват по толкова различни начини. От традиционните бои, през природни материали, до най-различни техники с които да ги нашарите по най-оригинални начини. Днес обаче ще ви покажем една идея за второто, а именно природни материали. Родителите ви, а най-вече бабите и дядовците със сигурност могат да ви разкажат как са боядисвали яйцата с люспи от лук, цветя, цвекло. Но дали са опитвали с чай? Не? А всъщност става и цветовете се получават много интересни и красиви. Така че защо за този Великден не опитате нещо ново и различно за всички.

За целта ще ви обясним как. Първо обаче запомнете, че боядисването става по-бавно отколкото с традиционните бои. В чаената вода яйцата трябва да престоят поне 4 часа, но пък чакането си заслужава. При това в „боята“ от чай можете да сложите повече от едно яйце, което естествено е предварително сварено.

Общото за всички цветове е следното: в купичка (или пък буркан, ние наистина си боядисваме яйцата в буркани) сипвате 2 чаени чаши вряла вода. Най-добре е това да направи някой възрастен, за да не стават инциденти. Във врялата вода поставете и 4 пакетчета от съответния чай, както и 1 супена лъжица оцет. После изчакайте водата да изстине, за да може чаят да се получи. Най-добре е водата да стане със стайна температура, но и да е малко топла пак ще стане. Накрая слагате яйцата и оставяте така за 4 часа. Цветовете стават страхотни!

А какви са те и как се получават? Вижте в нашата картинка!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град