Лаборатория

Начало | Лаборатория | Бонбонени фойерверки

Бонбонени фойерверки

Аз детето | 2020-12-30

Бонбонени фойерверки

Ще ви разкрием една тайна, която рано или късно всеки голям учен научава: много често най-простите експерименти са най-готини и най-интересни и с тях стават най-големите открития. Един такъв прост на вид експеримент е този, който сега ще ви предложим. Той се прави лесно, не изисква почти никакви материали и ефектът му не е така огромен, но пък е поразително интересен. Особено ще се хареса на малките ви братчета и сестричета или братовчедчета, така че взимайте ги подръка и се залавяйте да правите тези малки, но ефектни бонбонени фойерверки.

За експеримента ще ви трябват:
няколко ментови бонбона, но задължително с два вкуса, за да се получат фойерверки
бяла плоска чиния
чаша с хладка вода

Време е за шоу:

Вземете ментовите бонбончета. Колкото са повече, толкова по-големи и шарени ще са фойерверките. Сложете ги приблизително по средата на чинията и първо измислете хипотези за това какво ще стане с тях и ги обсъдете като истински научен екип. Можете дори да ги запишете, за да видите кой накрая ще е прав.

Сега се пригответе и за големия момент – сипете малко вода върху бонбоните и наблюдавайте. Ефектът ще се види почти веднага, но не спирайте да гледате, защото с всеки миг фойерверките няма да гърмят, но ще стават все по-красиви и големи и накрая ще се разпространят из цялата чиния.

Какво показва този експеримент:

Прочетете внимателно теориите си и вижте кой е познал най-точно. В нашия случай червените ивици са направени от оцветители за храна и захар. Когато бонбонът направи контакт с водата, захарта се разтваря във водата и лека-полека се разпространява и прилича на красиви мини-фойерверки.

E, кой позна най-добре?

Съвет: Ако си купите разноцветни бонбони ще стане още по-красиво!

Вижте още:
Науката може да е сладка с „каменни“ бонбони
Бонбоните – сладка радост за всички



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 04.02.2017

Интересно, ще опитам!

Елица , 11 г.,

Публикувано на 08.02.2017

На братовчедите много ще им допадне. Само незнам дали ще ми дадат да го направя защото големия е на 3 ,а малката едва на 1

От редакцията: Здравей, радваме се, че ти харесва и се надяваме да ти позволят, защото макар да пише фойерверки не се пали нищо и нищо не гърми, просто изглежда красиво като тях, но е съвсем безопасно. ;-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град