новини детски

Начало | новини детски | Българските деца харесват и това – лагери без мобилни телефони и Wi-Fi

Българските деца харесват и това – лагери без мобилни телефони и Wi-Fi

Аз детето | 2018-08-20

Българските деца харесват и това – лагери без мобилни телефони и Wi-Fi

Организирани детски лагери, включващи елементи на оцеляване в Родопите, са изключително популярни и търсени през това лято, информира Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм, цитирана от БТА. Такива лагери има от години, но през юни и юли 2018 интересът към подобни детски мероприятия е бил още по-голям. Много често деца сами са карали родителите им да ги запишат на детските лагери и то въпреки някои специални условия. Повечето от родителите и възрастните смятат, че за децата е много трудно да се откъснат от компютъра, таблета или мобилния телефон, но се оказва, че това е невъзможна задача за тях самите. Децата от друга страна го правят с удоволствие стига да могат да прекарат няколко дни в планината. Те без проблеми се лишават от правенето на селфита и чатенето с приятели, стига да се забавляват на открито сред природата.

В лагера децата от „дигиталното“ поколение получават важни уроци как да се ориентират и оцеляват в гората, опознават в действителност местата и приключенията, които са виждали на мониторите. И това им харесва!

За една група лагерът продължава около седмица и включва различни занимания за деца от 8 до 12 години. Част от нещата, които с удоволствие научават хлапетата са как да се ориентират по дърветата и други знаци в природата, как да си намерят храна и вода без да си носят и кое е най-подходящото място за опъване на палатка. Разпознаване на ядливи гъби, оказване на първа помощ и предпазване при гръмотевична буря са само малка част от всички полезни умения с които децата се гордеят, когато се завърнат от лагера.

Родителите подкрепят условието децата да се откъснат от мобилните устройства, към които учениците вече се пристрастяват. Телефоните се дават само за 30 минути след вечеря за разговор с близките. Вместо чат, лагерниците пишат дневници, за да се опитат да изразят чувствата и впечатленията си без емотикони.

Какво ще кажете? Някой от вас бил ли е вече на подобен лагер? А бихте ли отишли? Споделете с нас мнението си в коментарите!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град