Инициативи

Начало | Инициативи | Български ученици изобретиха говорещо кошче за разделно събиране на отпадъци

Български ученици изобретиха говорещо кошче за разделно събиране на отпадъци

Аз детето | 2016-06-20

Български ученици изобретиха говорещо кошче за разделно събиране на отпадъци

Ученици от 11 клас на 23-о СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в София са измислили говорещо и светещо кошче за боклук, което се казва „Верди“.

Те участвали в програма измислена от самото училище, която иска да подтикне учениците да измислят или по-скоро да реализират различни свои иновативни идеи. И ето, че има смисъл от това, децата са пълни с уникални идеи, просто трябва да има кой да ги подпомогне малко. Учениците са изминали целия процес по създаване на едно предприятие и сега им предстои приключването на учебната компания, която имаха за задача да направят, сподели преподавател от училището.

Кошчето е реалният продукт от труда на учениците. Оказва се, че това е много дълъг път, започнал още от 8 клас, когато учениците са се запознали с основите на предприемачеството и тайните на икономиката. Те трупат знания и постепенно достигат до този момент, когато прилагат своите знания и се сблъскват с предизвикателствата.

„Трябва да опитаме, дори и това да е провал“, споделят учениците. Според тях, идеята ще има реализация и ще представлява градско кошче за боклук. Те вече са направили партньорства с много държавни институции. Кошчето е изкупено от Министерството на околната среда и водите и прототипът вече функционира.

Кошчето всъщност е доста иновативен съд за разделно събиране на отпадъци. То притежава интерактивни функции, които му дават възможност да комуникира с потребителите и по този начин стимулира тяхната активност. Всяко едно от кошчетата за боклук има соларен панел в горната си част. Той захранва фотоклетка и високоговорител, който се намира при капака на отвора за изхвърляне на отпадъците, така че когато някои си приближи ръката, за да изхвърли отпадъка си, капакът се отваря сам. В резултат на това се задейства и гласова команда, казваща „Много благодаря“.



Коментари
1 коментар

а а, а г.,

Публикувано на 04.05.2020

зле

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град