История

Начало | История | Атлантида – истина или измислица?

Атлантида – истина или измислица?

Аз детето | 2018-11-30

Атлантида – истина или измислица?

Без съмнение повечето от вас са чували за изгубения континент Атлантида. Независимо дали се интересувате от истинската история и наука или пък просто сте гледали филм по темата, чели сте книга или сте играли на електронна игра. Атлантида е толкова мистериозна и популярна, че всички създатели на някакъв вид изкуство и забавления често обичат да я използват като основна тема за произведенията си. Но нас (надяваме се и вас) сега ни интересува въпросът наистина ли е съществувало подобно място или някое богато въображение го е измислило и оттам то се е разпространило сред останалите хора! Знаете, че Атлантида е изчезнала в океана, нали? Това всеки го знае! Въпроса обаче е как така цял континент или голям остров, цяла империя успява ей така да потъне и ако е така не е ли останало нещо от нея някъде?

Легендата за изгубената Атлантида датира от около 360 г. пр. Хр., когато е спомената за първи път в произведенията на гръцкия философ Платон. Според Платон Атлантида е напреднала островна нация, която завладяла много части от Западна Европа и Африка преди около 9 600 години пр. Хр. Единствената улика за местоположението ѝ са думите на Платон, който твърди, че Атлантида се намира „пред стълбовете на Херкулес“. Стълбовете на Херкулес са планинските върхове, които граничат със страните от Гибралтарския проток в западния край на Средиземно море. „След като Атлантида не успя да нахлуе в Атина, Гърция, тя потъна в океана за един ден и една нощ“. Тези думи на Платон карат много учени да смятат, че Атлантида може да е станала жертва на природна катастрофа като вулканично изригване или земетресение. Други обаче смятат, че философът е написал това като също се е вдъхновил от легендарните истории, които дори и по това време са били разказвани в продължение на много години. Трети пък направо твърдели, че цялата тази история си е пълна измислица.

Едва в последните няколко години хората започнали да вярват, че Атлантида може и да е било истинско място. Историята на Атлантида е вдъхновила много произведения на научната фантастика. Самото име вече е синоним на идеята за съществуването на напреднали праисторически изгубени цивилизации. Повечето хора, които вярват, че Атлантида е истинска, смятат, че се намира във или близо до Средиземно море. С течение на времето обаче, много други местоположения са били предложени, включително райони в Карибите и дори в Антарктика! Съвсем наскоро, през ноември 2018 г. много медии твърдяха, че Атлантида най-после е открита! Недалеч от плажовете на Южна Испания са открити множество странни кръгови структури. Откритието е направено благодарение на дългогодишни сателитни проучвания, направени от археолозите от „Мерлин Бъроуз“ във Великобритания.

След като правят редица спътникови проучвания и въздушни снимки на крайбрежния район и блатата около национален парк „Доняна“, учените откриват доказателства за наличието на дузина скрити кръгови форми. Те се натъкват и на множество морски руини. Според тях това са конкретни доказателства за съществуването на Атлантида“ (първоначалните твърдения за изгубения материк говорят за големи кръгови структури, които са станали жертва на природните стихии). Все още обаче нищо не е доказано със сигурност. Така че и за момента не знаем дали Атлантида е истинска!

А вие как мислите – споделете вашите хипотези в коментарите, много ще ни е интересно да ги прочетем!

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град