Vip интервю

Начало | Vip интервю | Албена Ихтиманска разказва за „Забавното четене“ и за най-четящия град – Самоков

Албена Ихтиманска разказва за „Забавното четене“ и за най-четящия град – Самоков

Аз детето | 2017-01-30

Албена Ихтиманска разказва за „Забавното четене“ и за най-четящия град – Самоков

Ако по някаква причина се налага да обучиш детето си на едно-единствено умение, то нека това да бъде четенето.“ – това са думите на Глен Доман, един от основателите на Института за развитие на човешкия потенциал във Филаделфия. Думи, които съдържат в себе си всичко, което всеки един родител, учител и възрастен трябва да знае и да се ръководи от тях. Това правят и Албена Ихтиманска, директор на библиотеката „Паисий Хилендарски“ в Самоков и нейният екип. Тогава въобще не трябва да ви учудва, че Самоков отново грабна приза за „най-четящ град“ от „Забавното четене“ за 2016 година, както направи и през 2014 година. Убедени, че възпитаването, насърчаването и затвърждаването на навиците за четене е една от най-важните отправни точки, подпомагащи развитието на личността, г-жа Ихтиманска и всички библиотекари от „Паисий Хилендарски“ повече от 12 години реализират лятна програма за деца „Ваканция в библиотеката“. Инициативата има за цел да организира свободното време на децата, съчетавайки четенето със забавления и споделянето на любими автори, книги и герои, избрани от самите деца.

Така преди няколко години или по-точно през 2013 г-жа Ихтиманска и екипът ѝ участват в националната кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“, стартово събитие на кампанията „Забавното четене“ и биват привлечени от идеята да заинтригуват децата към четенето на книги, като използват нещо много любимо за тях, а именно компютрите. Така вече четири години по време на „Ваканция в библиотеката“ на децата бива показван и електронният читателски дневник на „Забавното четене“. Всички сме попадали на приетото за задължително твърдение, че компютрите и технологиите пречат на децата да четат и да развиват въображението си.

Но се оказва, че това не е точно така, защото както самата директорка на библиотеката в най-четящия град споделя: „Както откритието на Гутенберг не „изяжда“ ръкописите, а напротив – позволява широкото им разпространение, така и новите технологии приближават текста до читателите. Електронните носители са просто нова форма, важен е текстът.“ Точно поради тази причина децата от Самоков обичат да ходят в библиотеката. Там се забавляват и знаят, че това не е просто едно място пълно с книги. В „Паисий Хилендарски“ те намират различни възможности за свободното си време, съчетавайки забавления, създаване на приятелства и нови знания в различни области, като литература, краезнание, изкуство, търсене на информация и разбира се четене и развиване на въображението. Всички знаем, че едно дете се учи най-добре, докато играе!

„Четенето може да осигури не само информация, но и да стимулира към собствени идеи (именно креативността е в основата на програмите на водещите световни училища и университети). Много е важно, че четенето насърчава въображението – за разлика от съвременните атрактивни средства за предаване на информация, които правят хората лениви консуматори – във визуализирания текст просто отсъстват неонагледени моменти. Писаното слово ангажира по-активно вниманието и мобилизира фантазията. Не на последно място – четенето на книги помага за по-добрата социализация на подрастващите.“ – споделя още Албена Ихтиманска, като добавя, че е много важно историите в детските книги и най-вече текстът да е написан така, че да подклажда любопитството на децата. Точно това е и една от причините делът на тези, които четат книги във възрастта 15-19 години драстично да намалява, според наблюденията на г-жа Ихтиманска.

Не на последно място трябва да се има предвид, че децата ни искат да четат модерни и интересни книги, и най-важното – поднесени им на съвременен език. Някои произведения на класически детски писатели, Ангел Каралийчев например, ще спечелят повече читатели, ако се адаптира тяхната лексика. Така, когато имат възможност да четат произведения много по-близки до съвременния свят ще се намали и рискът при тийнейджърите да спрат да четат, когато навлязат в пубертета. Младежи, на които е четено, по-рядко губят желанието да четат от младежи, на които не е четено. В тази връзка, екипът на „Забавното четене“ напълно се присъединява към думите на директорката на библиотеката на най-четящия град за 2016 година, че ако искат да отгледат едно умно и четящо дете, самите родители трябва да четат и да дават личен пример. „Интересът започва от семейството. Ако родителите не четат, ако в дома липсват книги, няма как у децата да възникне интерес към четенето. Децата развиват потребност, навик и удоволствие към нещата, към които семейството ги е научило от ранно детство. Наше задължение е да четем на глас на нашите деца.“

Снимки: Албена Ихтиманска



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град