зоокът

Начало | зоокът | Ах, тези прелестни пеперудки

Ах, тези прелестни пеперудки

Мария Христова | 2015-06-25

Ах, тези прелестни пеперудки

За много хора насекомите не са красиви, но пък за мен са. Наистина има някои, като буболечките и паяците, за които въобще не може да се каже, че са красиви. Ала за сметка на това пеперудите и още няколко вида насекоми са прелестни!

Според мен пеперудите се отличават с две неща – техните цветни краски и интересното им развитие. Тези прекрасни насекоми минават през четири етапа на своето развитие.

  • Първият етап е яйцето. Както всяко насекомо, пеперудата снася яйце, което тя оставя най-често на някое листенце.
  • Вторият етап започва, когато от яйцето се излюпи ларва, наричана и гъсеница. Тя се храни главно с листа и цветове.
  • Третият етап е какавидата (пашкул). По време на този етап от развитието на пеперудата обвивката на гъсеницата се втвърдява и се превръща в какавида. Докато гъсеницата е в какавидата, тялото и се променя.
  • Най-накрая след многото промени, ларвата се превръща в имаго. Имаго означава възрастна пеперуда. Това бяха четирите етапа в развитието на пеперудите.

Второто нещо, с което според мен се отличават тези насекоми са красивите им краски, както вече споменах. Понеже със семейството ми сме ходили до екопътеката в село Боснек, Пернишко, аз искам да споделя колко много и красиви пеперуди видяхме там. Те летяха около нас. Беше толкова красиво, като в някоя вълшебна приказка, но хубавите неща не се случват само в приказките, а и в истинския живот! Това ми го показват много неща, но най-вече моята сестра, която е с увреждане. Тя се казва Бояна. На тринайсет години е, а на двадесет и осми юни навършва четиринайсет. Аз много я обичам и този разказ посвещавам на нея!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град